NLAs årsmøte 2014 - rekordstort oppmøte

Etter en meget vellykket fagdag fredag med påfølgende middag og fest bød lørdagen på fristende vårvær og full fres på Oslos uterestauranter. Dette hindret ikke ca 110 stemmeberettigede til å finne veien til Gamle Logen ved Akershus festning, medbringende 300 fullmakter, slik at dette ble NLAs best besøkte årsmøte gjennom alle tider.

Foto: Mona Vestli nla aarsmote

Selvfølgelig var det diskusjonen om oppretting av Norges Arkitekter og innbakt nedlegging av NLA som var grunnlaget for det store frammøtet, og den årsmøtesaken som preget dagen. Men før sak 8 ble åpnet, hadde deltakerne blant annet fått presentert styrets forslag til en norsk landskapsarkitekturpris, med første utdeling i 2015. Dette initiativet ble applaudert av forsamlingen.

Saken om etableringen av Norges Arkitekter ble innledet med innlegg av president Kathrine Strøm, som har representert NLA i arbeidsgruppen for NA, og av Kjersti Håbjørg, som har deltatt i gruppen som har utarbeidet det alternative forslaget NLA i framtida, videreutvikling av dagens organisasjon.

Debatten om styreflertallets forslag til vedtak, som ville innebære nedlegging av NLA som ledd i opprettelsen av Norges Arkitekter ble livlig, men saklig. Det var 21 årsmøtedeltakere som holdt innlegg i debatten, og allerede ut fra stemningen i disse innleggene kunne man spore utfallet i saken.

Samtlige innlegg var for et mer forpliktende og sterkere samarbeid mellom arkitektorganisasjonene, men 15 av talerne var like sterke motstandere av at obligatorisk fagforbundsmedlemskap i AFAG skal være en del av fundamentet for NA.

Det ble påpekt at NLA i 1998 etter mange års debatt og forhandlinger, forlot den organisatoriske tilknytningen til Naturviterne, og at NLAs medlemmer i dag er jevnt fordelt mellom flere fagforbund. Flere av talerne i debatten uttrykte forundring over at det i arbeidet med NA er valgt en modell som ikke gjør det mulig med fleksibilitet i forhold til fagforbundstilslutning og som er gjort avhengig av nedleggelse av de organisasjonene som ønskes samlet under den nye paraplyen.

Ved avstemningen falt styreflertallets forslag om nedlegging av NLA og tilslutning til den plattformen som foreligger for NA med 154 stemmer, mens 256 stemmer var imot eller blanke. Prosessen videre blir spennende, uansett vil det avholdes uravstemning for NLAs medlemmer (inkl- studentmedlemmer) til høsten om samme sak. 

Fastsetting av budsjett og valg ble rene formalia i forhold til sak 8. NLAs økonomi er sunn med en solid egenkapital under oppbygging, og i det nye styret ble følgende innvalgt:
 
Aase Margrethe Hørsdal fra NLA Agder ble valgt ny president.
Som nye styremedlemmer ble innvalgt
Mads Engh Juel fra NLA Hordaland,
Kjersti Vallevik Håbjørg fra NLA Oslo Akershus
Ann-Kjersti Johnsen fra NLA Troms.
Visepresident Rainer Stange og styremedlem Lene Stenersen er tidligere valgt for to år og fortsetter i sine funksjoner
 
Avtroppende president og styremedlemmer mottok velfortjent takk for sin innsats de siste to årene, og til slutt fikk møteleder Birgitte Rodum blomster for sin faste hånd med et krevende årsmøte.
 
Hermann Georg Gunnlaugsson 

Foto fra Ekebergparken under fagdagen - Hermann Georg Gunnlaugsson