Du er her: Forsiden Artikler 2007-2017 2015 A-bombede trær lever videre - snart også i Botanisk hage på Tøyen

Norske landskapsarkitekters forening (NLA) er fagorganisasjonen for norske landskapsarkitekter med godkjent utdanning.

Les mer om faget og folkene

Finn din landskapsarkitekt
Foto: Mona Vestli

A-bombede trær lever videre - snart også i Botanisk hage på Tøyen

04.12.2017 | MV

Green Legacy Hiroshima ønsker kontakt med botaniske institusjoner verden over for å spre frø fra trærne som overlevde atombomben – som fredssymboler og minnesmerker. I forbindelse med tildelingen av Nobels fredspris 2017 til ICAN, vil Botanisk hage på Tøyen få overrakt frø fra Hiroshima lørdag 9. desember.

NLAs innholdsrike studietur til Japan i mars 2015 omfattet også en dagstur til Hiroshima med besøk i fredssenteret og møte med et øyevitne. Vi hadde byvandring i Hiroshima, med befaring til en rekke av trær som hadde overlevd bombingen, de såkalte A-bombede trærne. Med som guider var trerådgiver Chikara Horiguchi og treprofessor og landskapsarkitekt Masakazu Suzuki.

Vi ble deretter tatt i mot på kontoret til ANT-Hiroshima = Asian Network of Trust, en japansk NGO som arbeider for fred. Flere foredrag ble holdt, deriblant av Nassrine Azimi, seniorrådgiver for FN/UNITAR og grunnlegger av Green Legacy Hiroshima (GLH). Azimi omtaler dette som "et 1000-års prosjekt" - det går ut på at man samler frø av de trærne som overlevde atombomben og som fortsatt vokser i Hiroshimas parker og grønne lommer, og sprer til botaniske institusjoner i andre deler av verden.

Les mer om prosjektet på hjemmesiden til Green Legacy Hiroshima. Her finnes også lister over hvilke arter som er tilgjengelig inneværende år og full database over alle de 170 trærne, i tillegg til søknadsskjema. Søker bør være en offisiell institusjon med ansatt gartner eller tilsvarende, som kan ta vare på frøene og ale dem opp til trær og stelle dem underveis. Azimi uttrykte spesielt ønske om å sende frø til Norge som utdeler av Nobels fredspris.

Les gjerne artikkelen A-bombede trær lever videre på NLAs organisasjonssider i Arkitektnytt nr 4-2015.
Read the translation in English and in Japanese

Atomvåpen-debatt i Norge i 2017?
Debatten går i bølger, men våpnene like mye tilstede. I 2017 har debatten blitt aktualisert ved at ICAN - International Campaign to Abolish Nuclear Weapons fikk Nobels fredspris av Den norske nobelkomiteen, samtidig som den norske regjeringen ikke vil signere FNs resolusjon mot atomvåpen, av hensyn til NATO. 

Lørdag 9. desember blir utvalgte frø fra Green Legacy Hiroshiuma overrakt Botanisk hage i Oslo, til oppformering. Overrekkelsen skjer på Tøyen hovedgård. Til stede blir blant annet en delegasjon fra Japan på ca 30 personer
Les også intervju med direktør Tone Lindheim Frø fra Hiroshima på Arkitektnytt.no 1. desember. 

   IMG_9386 Plassen foran fredssenteret kopi
Fra plassen foran Hiroshima fredssenter.
Foto: Mona Vestli
            

       IMG_9387 forvridde former kopi

Sypressene inn mot fredssenteret er klippet i forvridde former og gir en dyster stemning. Foto: Mona Vestli 

      

 IMG_9406 spyglass-kopi 2Prof. Suzuki bruker appen Spyglass for å måle avstand og retning til hyposenteret for atombomben. Foto: Mona Vestli

         IMG_9402 skilt kopi 
Alle de A-bombede trærne er skiltet. Foto: Mona Vestli 
 
 IMG_9421 japansk selje kopi
Spjelking, oppbinding og bandasjering av trær er det ikke så ofte vi ser i Norge. Kanskje det er det japanernes shintoistiske bakgrunn som gjør seg gjeldende, her: japansk selje, Salix chaenomeloides. Foto: Mona Vestli 
       

Norske landskapsarkitekters forening

Josefines gate 34
0351 Oslo
tlf: +47 23 33 24 60
epost: post@landskapsarkitektur.no
Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape