Du er her: Forsiden Artikler 2019 Blågrønn faktor – ny Norsk Standard på høring, frist 29.10

Norske landskapsarkitekters forening (NLA) er fagorganisasjonen for norske landskapsarkitekter med godkjent utdanning.

Les mer om faget og folkene

Finn din landskapsarkitekt

Kalender

  Meld deg på nyhetsbrevet
   
  Foto: Nils Petter Dale/Bjørbekk & Lindheim

  Blågrønn faktor – ny Norsk Standard på høring, frist 29.10

  10.10.2019 | MV

  Den nye standarden skal bidra til gode, klimatilpassede uterom med vegetasjon og vann. Norsk Standard for blågrønn faktor er nå på høring fram til 29. oktober.

  Med Norsk Standard for blågrønn faktor (BGF) vil det bli enklere for kommuner å stille krav om klimatilpasninger i nye byggeprosjekter. I byggeprosjekter finnes det et bredt spekter av virkemidler for et sunnere utemiljø og klimatilpasning, men de blir ikke alltid valgt. Blågrønn faktor (BGF) skal bidra til at det oftere velges naturbaserte løsninger.

  Verktøy for planlegging
  Den nye standarden skal bidra til bedre håndtering av overvann og bevaring, forbedring og opparbeidelse av vegetasjon. Beregningsmetoden i standarden kan brukes i tidlig detaljplanlegging av et byggeprosjekt. Standarden inneholder veiledning for å sette et nivå for blågrønn faktor i et planarbeid eller en kontrakt. Et spesifikt krav til blågrønn faktor gir føringer for bruk av åpen overvannshåndtering og vegetasjonselementer uten å angi spesifikke løsninger. Dermed kan arkitekt og landskapsarkitekt bruke kravet for å planlegge «grønnere bygg» og flerfunksjonelle uteområder som kan håndtere villere og våtere klima. 

  Lik praksis
  I dag foreligger flere versjoner av blågrønn faktor. For å sikre enhetlig bruk av virkemiddelet, har vår standardiseringskomite jobbet med et forslag til en ny Norsk Standard. Resultatet er standarden NS 3845 for blågrønn faktor som er tilpasset norsk klima og forhold. Arbeidet startet for et år siden.

  Si din mening
  Standarden ligger nå tilgjengelig i vårt høringssystem og det er mulig å legge inn kommentarer fram til 29. oktober 2019. Etter planen kan ferdig standard være tilgengelig ved årsskiftet. Har du spørsmål, kan du kontakte Standard Norges prosjektleder Hanne Wells.

  Standarder på høring
  Tiedemannsparken - andefamilie på tur - Nils Petter Dale-kopi
  Tidemannsparken/Ensjø, andefamilie på tur. Foto: Nils Petter Dale/Bjørbekk & Lindheim

  Norske landskapsarkitekters forening

  Josefines gate 34
  0351 Oslo
  tlf: +47 23 33 24 60
  epost: post@landskapsarkitektur.no
  Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
  Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape