Du er her: Forsiden Artikler 2018 Helena Bjarnegård blir Sveriges første riksarkitekt

Norske landskapsarkitekters forening (NLA) er fagorganisasjonen for norske landskapsarkitekter med godkjent utdanning.

Les mer om faget og folkene

Finn din landskapsarkitekt
Foto: S. Hedberg

Helena Bjarnegård blir Sveriges første riksarkitekt

20.12.2018 | MV

Landskapsarkitekt Helena Bjarnegård blir Sveriges første riksarkitekt. Hun kommer fra stillingen som parksjef i Gøteborg.

Helena Bjarnegård er utdannet landskapsarkitekt ved SLU Ultuna og Alnarp. Hun jobbet i en årrekke hos White arkitekter og har vært parksjef i Gøteborg 2009-2018. Hun deltatt i utredningen av Gestaltad livsmiljö, som kom i 2015, Sveriges nye politikk for arkitektur, form og design. Den nye arkitekturpolitikken innebærer blant annet at den nyopprettede stillingen som riksarkitekt skal bistå kommunene i spørsmål om stedsutvikling og bærekraft i planarbeidet.

– Sveriges arkitekturpolitiske mål er vedtatt av riksdagen. De er tydelige og ambisiøse og fokuserer på hva sektoren kan gjøre for å møte de store samfunnsutfordringene og på hvordan arkitektur, form og design kan påvirke menneskers livsmiljø og hverdag. Jeg tror på arkitekturens, formens og designens kraft til å bidra til et bærekraftig, likestilt og mindre segregert samfunn, og jeg er dypt engasjert i disse sakene, sier Helena Bjarnegård i en pressemelding fra Boverket.

Helena Bjarnegård tiltrer i januar 2019.

Riksarkitekten er siden 2018 en virksomhet i Boverket med oppgave å inspirere og drive fram utviklingen for at offentlige og private aktører skal høyne den arkitektoniske kvaliteten i det som bygges og skape gode livsmiljøer. Riksarkitekten skal også veilede landsting, kommuner og private aktører for å skape en god gestaltning av helsevesenets samt skolers og førskolers fysiske miljø.
Boverket ble opprettet i 1988 gjennom en sammenslåing av Bostadsstyrelsen og Statens planverk. (Wikipedia)

Last ned rapprten Gestaltad livsmiljö - en ny politik for arkitektur, form och design (pdf 1,3 MB )

 

 

Norske landskapsarkitekters forening

Josefines gate 34
0351 Oslo
tlf: +47 23 33 24 60
epost: post@landskapsarkitektur.no
Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape