Du er her: Forsiden Artikler 2007-2018 2018 Internasjonal pris til BIM for landskap

Norske landskapsarkitekters forening (NLA) er fagorganisasjonen for norske landskapsarkitekter med godkjent utdanning.

Les mer om faget og folkene

Finn din landskapsarkitekt
Foto: Cowi og bar bakke

Internasjonal pris til BIM for landskap

11.06.2018 | MV

Marius Sekse fra COWI og Knut Hallgeir Wik fra Bar Bakke landskapsarkitekter presenterte prosjektet "BIM for landskap" på den internasjonale konferansen Digital Landscape Architecture 2018 i Freising. Prosjektet ble stemt fram av publikum og mottok prisen "Application in Landscape Architecture".

Sekse og Wik fikk nylig antatt en artikkel i Journal of Digital Landscape Architecture som omhandlet BIM-prosjektet. Det var denne, samt presentasjonen de holdt på konferansen, de mottok prisen for.Prosjektets oppdrag har blant annet vært å definere og utvikle de objekttypene man trenger innen landskapsarkitekturen for å kunne arbeide såkalt BIM-basert. - Å vinne er selvsagt svært gledelig, For oss er det nå viktig at dette gode arbeidet føres videre. En internasjonal standardisering er det endelige målet, fastslår senioringeniør Øystein Graffer i Statsbygg, som har ledet prosjektet.

Digitale modeller
Bygningsinformasjonmodeller (BIM) omhandler digitale modeller, og da gjerne 3D-modeller. BIM har etter hvert blitt en vanlig måte å planlegge byggeprosjekter på.

Innenfor de forskjellige byggfagene er standardiseringen av BIM kommet langt, men landskapsarkitektur har hengt etter. Dette er grunnen til at Statsbygg satte i gang BIM for landskap som et standardiseringsprosjekt. En gruppe landskapsarkitekter sammensatt av deltakere fra COWI, Bjørbekk og Lindheim, Bar Bakke og Asplan Viak, har utviklet prosjektet BIM for landskap for Statsbygg.

Marius Sekse fra COWI og Knut Hallgeir Wik fra Bar Bakke presenterte prosjektet og tok imot prisen i Tyskland.
- Standardiseringsarbeid er aldri enkelt, men det er veldig gøy å være med å utvikle noe som vil prege faget framover, sier Sekse i en pressemelding.

Deler av prosjektarbeidet er allerede tatt inn i Kartverkets nasjonale standard for stedsfestet informasjon – SOSI, gjennom SOSI Landskapsarkitektur. Sekse gleder seg til å se om konseptet deres vil finne vei inn i neste versjon av Statsbyggs BIM-manual.

Kilder: Pressemeldinger fra Cowi og Statsbygg

​Se også BIM for landskap

 

 

Norske landskapsarkitekters forening

Josefines gate 34
0351 Oslo
tlf: +47 23 33 24 60
epost: post@landskapsarkitektur.no
Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape