Du er her: Forsiden Artikler 2019 Norges beste uterom 2019: Rådhusbrygge 2

Norske landskapsarkitekters forening (NLA) er fagorganisasjonen for norske landskapsarkitekter med godkjent utdanning.

Les mer om faget og folkene

Finn din landskapsarkitekt
Foto: Tove Lauluten

Norges beste uterom 2019: Rådhusbrygge 2

08.03.2019 | MV

Norsk Kommunalteknisk forening (NKF) har i samarbeid med NAML (Norske anleggsgartnere og landskapsentreprenører) kåret Norges beste uterom 2019. Vinner ble Rådhusbrygge 2 av bar bakke landskapsarkitekter AS.

Juryen, som var ledet av Birgitte Riegels Høyland fra NLA, besto i tillegg av representanter fra Norske Anleggsgartnere - Miljø og Landskapsentreprenører (NAML), Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Arkitektur- og designhøyskolen, (AHO), og Norske Landskapsingeniørers Forening (NLI).

Presentasjon av de fire finalistene

I sin begrunnelse for å utnevne Rådhusbrygge 2 i Oslo til årets uterom mener juryen at dette er et av de mest sentrale og representative uterommene i landet. En spesielt krevende oppgave er løst der både hverdagslig bruk, kulturhistorisk formidling, ivaretakelse av strukturer og ikke minst et uttrykk som harmonerer med omgivelsene har kommet på plass. Prosjektet er stilrent og godt planlagt og juryen mener prosjektet er gjennomført med godt håndverk og god materialbruk i en stram plan.

Rådhusbrygge 2 er blitt et sted der båter fortsatt kommer inn, turister og fastboende kan sitte ned og kjenne på lyset og fjord-dufta. Barn og voksne kan utfordre eget mot med å kaste seg i nettet som nesten treffer vannflaten. I prosjektet er det også skrevet inn nye historier for vår tid, samtidig som minnene om den gamle kaia er intakt.  Byggherre for Rådhusbrygga 2 er Oslo Havn KF.

Prisen ble mottatt av prosjektleder Erlend Pehrson i Oslo Havn KF og Knut Hallgeir Wiik i bar bakke landskapsartiktekter. - Dette var både hyggelig og artig og et stort klapp på skulderen til oss som har jobbet med dette de siste tre årene, sier Wik til Byggfakta. Erlend Pehrson er stolt over at prosjektet er blitt et populært utstillingsvindu og samlingspunkt i hovedstaden.

- Vi har beveget oss fra å være en ren havn til å bli et spennende byrom. En slik forvandling kan ikke skje i løpet av et år eller to. Her er det snakk om en langsiktig prosess som har gått over flere ti-år. Rådhusbrygge 2 mener vi er et perfekt eksempel på hvordan man kan oppnå et samspill mellom form og funksjon. Jeg mener vi har bidratt til økt livskvalitet i havneområdet, sier Pehrson.

Prosjektfakta - Rådhusbrygge 2, Oslo kommune

Oppdragsgiver\byggherre:

Oslo Havn KF

Ferdigstilt år:

2017

Areal:

2400 m2

Kostnad

40 mill. kr

Prosjektansvarlig:

Kjersti Vallevik Håbjørg, bar bakke landskapsariktekter

Ansvarlig arkitekt\landskapsarkitekt

Knut Hallgeir Wiik, Kjersti Vallevik Håbjørg, Even Reinsfeldt Krogh, bar bakke landskapsarkitekter

Rådgivere\konsulenter

Hjellnes Consult (RIVa, RIE) Nyvoll Consult (RIB)

Entreprenør

ALTi Bygg og Anlegg

 

 

Norske landskapsarkitekters forening

Josefines gate 34
0351 Oslo
tlf: +47 23 33 24 60
epost: post@landskapsarkitektur.no
Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape