Du er her: Forsiden Artikler 2007-2018 2018 Statsbyggs pris for beste masteroppgave 2018 til Pirjetta Elisabet Fagerli.

Norske landskapsarkitekters forening (NLA) er fagorganisasjonen for norske landskapsarkitekter med godkjent utdanning.

Les mer om faget og folkene

Finn din landskapsarkitekt
Foto: NMBU

Statsbyggs pris for beste masteroppgave 2018 til Pirjetta Elisabet Fagerli

26.09.2018 | MV

Etter å ha lest Pirjetta Elisabet Fagerlis masteroppgave, mener Statsbygg det er åpenbart at fengselshager kan og bør være en del av rehabiliteringen som tilbys i norske fengsler.

Masterstudent i landskapsarkitektur på NMBU, Pirjetta Elisabet Fagerli, fikk prisen da Statsbygg kåret årets masteroppgave for fremragende landskapsarkitektur.

- Tematikken er nyskapende og aktuell og kandidaten overbeviser i at landskapets helbredende potensiale i norske fengsler ikke er utnyttet i dag, lyder dommen fra juryen. 

Fagerli har utarbeidet "et nyskapende og eksperimentelt forslag til uteområdene som rehabiliteringsmiljø" i følge Statsbygg. Hennes masteroppgave er basert på intervjuer, spørreundersøkelser og landskapsanalyser i kvinneavdelingen i Stavanger fengsel.
- Også for andre norske fengsler er både faktadel, framgangsmåte og en stor del av programmet av relevans og med stor funksjonell verdi, heter det videre i juryens begrunnelse.

Juryen mener at Fagerli verken har redusert hagen til et dyrkingsareal, eller blomstrende estetikk, men en helhetlig del av et rehabiliteringsmiljø.
- At utemiljøet i Stavanger fengsel ikke framstår med helbredende og rehabiliterende kvaliteter i sine utendørs omgivelser, synes åpenbart. Kandidaten viser gjennom relativt enkle grep hvordan uteområdets rehabiliterende egenskaper kan forbedres – hvilke muligheter dette gir, og hvilke utfordringer som finnes.

NLA gratulerer med velfortjent pris.

Fakta om prisen

  • Statsbygg deler hvert år ut studentpriser for fremragende arkitektur, landskapsarkitektur og interiørarkitektur.
  • Prisen deles ut til studenter ved Kunsthøgskolen i Oslo, Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Institutt for landskapsarkitektur ved NMBU, Bergen arkitekthøgskole og Kunsthøgskolen i Bergen.
  • Prisvinnerne mottar 20 000 kroner. 
  • I år deles prisen ut for femte år på rad.  
  • I 2018 vant NMBU-student i landskapsarkitektur, Pirjetta Elisabet Fagerli, med masteroppgaven «The Defiant Garden: the prison garden as a healing environment in Norwegian Prisions: challenges and opportunities»

Kilde: NMBU.no/ Tove Rømo Grande

Norske landskapsarkitekters forening

Josefines gate 34
0351 Oslo
tlf: +47 23 33 24 60
epost: post@landskapsarkitektur.no
Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape