Du er her: Forsiden Artikler 2019 UTESTEMME på Nasjonalmuseet – Arkitektur

Norske landskapsarkitekters forening (NLA) er fagorganisasjonen for norske landskapsarkitekter med godkjent utdanning.

Les mer om faget og folkene

Finn din landskapsarkitekt
Foto:

UTESTEMME på Nasjonalmuseet – Arkitektur

08.02.2019 | MV

Landskapsarkitektutdanningen ved NMBU er 100 år i 2019. Dette markeres med utstillingen UTESTEMME i Nasjonalmuseet – Arkitektur. Utstillingen åpnet 8 . februar og har siste visningsdag 1. september 2019.

Landskapsarkitektur er å formgi og forvalte uterom, og faget er en viktig del av den grønne samfunnsbyggingen. Med utgangspunkt i tegningsmateriale fra arkivet på NMBU legger utstillingen vekt på landskapsarkitekturens pionertid mellom 1900-1960. Utstillingen er organisert rundt fem hovedtemaer: hager, kolonihager, folkeparker, institusjonsparker og gravlunder. Sentrale anlegg som presenteres er blant annet Campusparken på Ås, Hydroparken i Oslo, teaterparken i Bergen og Tjøtta internasjonale krigskirkegård på Helgelandskysten. Det vises originaltegninger av Olav L. Moen, Pål Sæland, Karen Reistad, Torborg Z. Frølich, Marius I. Røhne, Eyvind Strøm og duoen Morten Grindaker & Egil Gabrielsen.

Utstillingen sprenger de fysiske rammene for museet, og sprer seg både innenfor og utenfor bygningen. I paviljongen går man på oppdagelsesferd i en landskapslabyrint, og blir kjent med de ulike pionerprosjektene og tiden de ble tegnet og anlagt i. I inngangshallen foregår vandringen gjennom en installasjon inspirert av det japanske ordet «komorebi», som beskriver lys- og skyggespillet som skapes når sollys filtreres gjennom trær og vegetasjon. Hvelvet er omgjort til et sanserom som åpner for assosiasjoner til landskapets stadige lys- og lydforandringer. Utenfor paviljongen er det en pinneskog som gjennomgår en langsom forvandling med vekst og blomstring i utstillingsperioden.

Utstillingen er laget av Nasjonalmuseet i samarbeid med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) med basis i ILPs historiske arkiv for norsk landskapsarkitektur, som for øvrig også har en god blogg. Arkivet åpnet i 2014, etter iherdig jobbing av Annegreth Dietze-Schirdewahn, så mye av arkivmaterialet vil være ukjent for de fleste.
Kurator er Jenny B. Osuldsen (NMBU) og prosjektleder er Eva Madshus, Nasjonalmuseet.

Det er også lagd en bok med samme tema. Boklansering skjedde torsdag 7. februar kl 17.00. Boken Utestemmer selges på Nasjonalmuseet arkitektur, og utstillingen Utestemme står til 1. september 2019.

 

Unknown-4

Norske landskapsarkitekters forening

Josefines gate 34
0351 Oslo
tlf: +47 23 33 24 60
epost: post@landskapsarkitektur.no
Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape