Du er her: Forsiden Artikler 2007-2018 2018 White arkitekter vant pris 2018 for Bråtejordet skole

Norske landskapsarkitekters forening (NLA) er fagorganisasjonen for norske landskapsarkitekter med godkjent utdanning.

Les mer om faget og folkene

Finn din landskapsarkitekt
Foto: Ivan Brody

White arkitekter vant Skedsmo kommunes arkitektur- og byutviklingspris 2018 for Bråtejordet skole

30.04.2018 | MV

Fem ulike kandidater ble vurdert av juryen, som har medlemmer utpekt fra både NLA og NAL. Det var en enstemmig jury som stilte seg bak avgjørelsen om at ungdomsskolen på Bråtejordet, Strømmen gikk av med seieren i år.

«Bråtejordet skole utmerket seg blant kandidatene som det bygget med høyest arkitektonisk kvalitet, både i bebyggelsen og uteområdene. Selve skolebygget og de to fløyene skjermer uteområdene fra veien og er orientert mot skogsområdene i Bråteåsen. Det er stilige og fine uteområder, med mange ulike soner for lek og opphold» sier juryleder Magnus Jørgensen.

Det svenske arkitektfirmaet White fra Gøteborg, har både hatt både arkitekt og landskapsarkitektkompetansen på årets prisvinner. White fikk overrakt prisen fra ordfører i Skedsmo, Ole Jacob Flæten, under Lillestrømkonferansen den 22. mars. Fra White stilte arkitektektene Thomas Landenberg og Jenny Mäki som takket for prisen foran 380 konferansedeltagerne i Lillestrøm kultursenter. Landskapsarkitekten i teamet, Karin Sjödin, hadde ikke anledning til å stille på utdelingen.

utdeling (1)-kopi
Thomas Landenberg tar imot prisen fra Skedsmos ordfører. Foto:  Kjell Arne Jørgensen

Juryens begrunnelse
«Bråtejordet skole var det første skrittet på veien i utviklingen av det nye boligområdet på Bråtejordet. Tomten, som ligger flott plassert på platået, åpner seg opp mot det store åpne landskapet i øst og beskyttes av skogkledde åser i vest. Skolegården ligger orientert mot syd, skjermet av byggets to fløyer, og med direkte tilgang til Bråteåsen og Sankthansfjellet. Utearealene fremstår som stilrene og av høy kvalitet, med muligheter for organiserte og uorganiserte aktiviteter, samt varierte situasjoner for opphold i større og mindre grupper. Bebyggelsens silhuett og kompakte volum gir assosiasjoner til gårdsbebyggelsen i området, samtidig som den fremstår med egenart, et tidsriktig formspråk og original materialbruk. Utvendig spiller fasadematerialene sammen på en spennende på måte: Et kontinuerlig vindusbånd omslutter byggets bakkeplan, mens en tyngre og mer lukket andreetasje svever på toppen. De skrå takflatene eksponerer et sedumlag som skaper et vakkert organisk fargespill i kontrast til de mørke korrugerte kobberplatene i fasaden. Innvendig er bygget organisert rundt et sentralt torg som strekker seg over to etasjer, og fungerer som aula, scene og allrom. Romforløpet fremstår fleksibelt og lesbart med mange siktlinjer som skaper sammenhenger mellom etasjene og de to fløyene. Samtidig har man også mulighet til å trekke seg tilbake i mindre og mer skjermede pausearealer. En nøktern og stilren innvendig materialbruk - med glass, eksponert betong og hvite flater - fremstår praktisk og tidløs. Det nøytrale interiøret bidrar til å fremheve det omliggende landskapet, som rammes inn av de store vindusflatene og trekkes inn i de luftige undervisningsrommene. Juryen har latt seg begeistre av Bråtejordet skole og håper bygget har satt en ny standard for skolebygg i Skedsmo».

Prosjektfakta

Beliggenhet: Bråteveien 61, Strømmen
Byggherre: Skedsmo kommune
Areal/Størrelse: 7 200 kvm
Kostnad eks mva: 139 mill kr
Arkitekter og landskapsarkitekt: White
Prosjekterende arkitekter og landskapsarkitekter: Thomas Landenberg, Karin Sjödin, Lars Zackrisson, Karin Jakobsson, Daniel Hultman, Christian Wahlström, Lena Osvalds, Mikaela Åström Forsgren, Jeroen Matthijssen og Ella Bergström

Rådgivere/konsulenter: Norconsult as og Løvlien Georåd Entreprenør: BetonmastHæhre Romerike Anleggsgartner: Akershusgartneren

Juryen 2017-2020
Magnus Jørgensen
| Rodeo arkitekter (leder av jury- representant fra NAL) |
Torun Hognestad | Rambøll as (representant fra NLA) |
Anne Marie Lervik | leder av hovedutvalget for kultur, miljø og landbruk |
Jan Petter Myrvold | medlem av hovedutvalget for kultur, miljø og landbruk |
Kornel Wojciechowski | avdelingsarkitekt byggesaksavdelingen

 

Norske landskapsarkitekters forening

Josefines gate 34
0351 Oslo
tlf: +47 23 33 24 60
epost: post@landskapsarkitektur.no
Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape