Du er her: Forsiden Prosjekter Bok & Blueshuset

Bok- og blueshuset

- Bok & Blueshuset

Bok & Blueshuset er resultat av seier i en åpen internasjonal arkitektkonkurranse i 2010. Flere kulturinstitusjoner i byen er nå samlet under ett tak. Bygget er inspirert av industriarkitekturens funksjonelle oppbygging. Tre lystårn danner en markant profil og gjør bygget til et nytt landemerke.
Prosjektfakta
Landskapsarkitekt: Dronninga Landskap AS
Kategori: Parker, byrom, gater, torg
Beliggenhet: Notodden, Telemark
Oppdragsgiver/Byggherre: Notodden kommune
Byggeår/Ferdigstilt: 2013
Prosjektperiode: 2012-2013
Areal/Størrelse: ca 12 daa inkl bygg
Kostnad inkl mva: 17,7 mill. kr.
Prosjektansvarlig: Olav Berget, Notodden kommune
Ansvarlig landskapsarkitekt: Ragnhild Momrak MNLA
Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Andreas Vadum MNLA, Rainer Stange MNLA, Thomas Werth Jensen MDL, Caroline Dilling MNLA, Geir Nummedal MNLA, Gunnar Vatnar
Rådgivere/konsulenter: COWI AS (RIVA)
Entreprenør: Skorve Entreprenør og Thor Entreprenør

Prosjektet tar utgangspunkt i Notoddens gatestruktur, og Storgata er forsterket som byens hovedakse. Med Bok & Blueshuset på den tidligere jernverkstomta er byen forlenget ned til Heddalsvatnet.

Gamle betong- og metallrester fra industri­perioden har blitt en del av prosjektets uttrykk og er nå viktige historiefortellere fra byens storhetstid. Nye betongdekker møter de gamle og slitte industri­gulvene, og sammen gir de et røft preg til stedet. I sør knyttes bygget sammen med et utendørs amfi i den tidligere dokka. Sammen med nye brygger og ramper, har det nå blitt mulig å komme seg helt ned til vannet.

Nye byrom rundt bygget gir nye kvaliteter til byen. Grønne flater og trelunder gir frodighet til plassene, og blir en myk kontrast til byggets rene uttrykk. Et utvalg av ulike typer trær og bunndekkere vil tilføre stedet nye kvaliteter. I nord er det plantet keiseror, som med sine florlette løvkroner gir plassen et luftig preg. Yoshinokirsebær blir Bluesplassens attraksjon vår og høst. Tyrkerhaslene som stod her fra før, har blitt stelt og fått et nytt liv. Storgata markeres med en lund av spisslønn fra lokal frøkilde Sauherad. Ei furu, som sammen med furukledningen i gulv og fasader, knytter plassen og bygget symbolsk sammen med de furukledte åsene rundt. Grønne gressflater og røde bunndekkende planter bidrar med frodighet og friskhet til et ellers mineralpreget anlegg.

Lekeapparater er plassert som skulpturer på Bluesplassen. Lange betongkanter langs plante­feltene er tilpasset skating.

Foto:Camilla Jensen (Bildet er beskyttet av opphavsrett)

Norske landskapsarkitekters forening

Josefines gate 34
0351 Oslo
tlf: +47 23 33 24 60
epost: post@landskapsarkitektur.no
Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape