Du er her: Forsiden Prosjekter Nedre Torv, Kristiansand

Nedre Torv, Kristiansand


Torvet ligger i hjertet av Kvadraturen og er reetablert som følge av nytt parkeringsanlegg under torvet. Det historiske byrommet har fått et moderne løft, samtidig som historiske referanser er ivaretatt.
Prosjektfakta
Landskapsarkitekt: Rambøll, Kristiansand
Kategori: Parker, byrom, gater, torg
Beliggenhet: Kristiansand, Vest-Agder
Oppdragsgiver/Byggherre: Torvparkering AS, Veidekke AS
Byggeår/Ferdigstilt: 2017
Prosjektperiode: 2015–2017
Prosjektansvarlig: Hanne Alnæs MNLA
Ansvarlig landskapsarkitekt: Hanne Alnæs MNLA
Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Silje Aasgrav MNLA
Rådgivere/konsulenter: ViaNova AS, Lyskonsult AS
Entreprenør: Veidekke AS
Anleggsgartner: Vågen & Hansen Utemiljø AS
Underleverandører: Fonteneteknikk AS
Priser i konkurranser: Nominert til Arkitekturprisen 2017
Annet: Fotograf: Rambøll v/Aleksander Ribe

Uttrykket er tilpasset tid, sted og funksjon. Nye materialer er tilpasset de gamle i proporsjoner og struktur, men med variasjon i farge og steinsort. Gjenbruk av gneis og gatestein har vært premissgivende i utformingen. Betongheller er erstattet av granitt og kvaliteten er betydelig hevet. 12 torvplasser er markert og nummerert med romertall i granittdekket – de samme tallene som finnes i Domkirkeklokka.

Torvet er utformet for store arrangementer, men uten å være ødslig når det er tomt. Et vannarrangement med dansende vannstråler gir liv, lys og lyd på gulvet i byens storstue. Belysning, skilt, stolper og benker er plassert i en langsgående møbleringssone. Gangsonen er fri for innretninger og ledelinjer er integrert i dekket. Flaggstenger, juletrefot og bannere kan enkelt settes opp og tas ned.

Torvhandel med salg av grønnsaker og blomster, uteservering, vannspill, benker og blomster, bidrar til at Nedre Torv er gjenskapt som et attraktivt møtested.

The square has been restored. The historic urban space is modernized with reuse of materials as a prerequisite in the design. Benches, trees, lighting, signs and litterbins are placed around the floor, while the water springs are in the center. Peat trade, benches and flowers recreate the square as an attractive meeting place.

Foto: Rambøll v/Aleksander Ribe (Bildet er beskyttet av opphavsrett)

Norske landskapsarkitekters forening

Josefines gate 34
0351 Oslo
tlf: +47 23 33 24 60
epost: post@landskapsarkitektur.no
Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape