Det er lagt vekt på å øke aktivitetstilbudet, samtidig som området opparbeides som et godt sted å bare være. Charlottenlund er et tydelig landskapsrom med en slette rammet inn av en liten ås og skogsvegetasjon. Området har lenge vært et velfungerende vinteraktivitetssted med mulighet for aking, skileik, skøytebane og bålplasser. Hovedgrepet for Nye Charlottenlund er derfor i første rekke å styrke kvalitetene og aktivitetstilbudet sommerstid ved å markere tydelig:
-sletta som den mest opparbeidede sportslige delen av området,
-aktivitetsskogen som rammer inn sletta med aktivitetstilbud innpasset i eksisterende skog,
-foredle landskapsrommet rundt det lille tjernet slik at det blir mer parkmessig.
Sletta har blitt markert med en rød løpebane, som samler sletta som den mest opparbeidede delen av aktivitetsparken. Innenfor løpebanen ligger overflater for idrettslek tett; sandvolleyballbaner (mulig sandhåndball), petanque, kunstgresslette som også kan islegges, pumptrack, ballbinge, treningspark, klatresteiner. Den store kunstgressletta skal innby til all slags aktivitet og er merket for dødball – for å inspirere til at den brukes til mer enn fotball. Her legges også til rette for flere møtesteder og sitteplasser.
Charlottenlund er opprinnelig et myrlendt område. Innenfor den røde løpebanen tørkes arealene opp og blir mer tiltalende ved at det etableres en swale (gresskledd fordrøyningsgrøft) utenfor løpebanen, hele veien rundt. Vannet ledes fra swalen til eksisterende tjern. Enkelte soner heves forsiktig for å bli tørrere, samtidig som det bevares og etableres regnbed i lavpunkt. Utenfor den røde rammen legges det opp til et lavere opparbeidelses- og skjøtselsnivå, med aktiviteter innpasset i eksisterende skog og enklere opparbeidelse av stier; sykkelrunder, frisbeegolf og skiløyper i skogen. Et stort tauklatretårn gitt av Sparebanken Nord-Norge er velkomsthilsen og et engasjerende tilbud for barn i alle aldre, rett ved atkomsten fra byen (øst). I forlengelse av eksisterende parkeringsplass er det etablert ny hundepark. Allerede i byggefasen er området tatt i bruk i betydelig høyere grad enn før. Prosjektet har også en sosial profil ved at Tromsø kommunes arbeidsprosjekt «Slottet» har utført mange av oppgavene, fra kvisting til bygging av benker. Sykkelklubben med flere har lagt ned mange dugnadstimer.
Med Bydrift som entreprenør har det også vært mulig å gjøre uvanlig mange tilpasninger på stedet undervegs, og opprettholde en åpen prosess gjennom hele byggetiden.