Du er her: Forsiden Prosjekter Rehabilitering av Borggården i Ås

Rehabilitering av Borggården i Ås


Oppgaven med rehabiliteringsprosjektet Borggården i Ås var en nytolkning av byrommet basert på den opprinnelige strukturen.
Prosjektfakta
Landskapsarkitekt: Sweco Norge AS, Ski
Kategori: Parker, byrom, gater, torg
Beliggenhet: Ås, Akershus
Oppdragsgiver/Byggherre: Ås kommune
Byggeår/Ferdigstilt: 2016
Prosjektperiode: 2013-2016
Areal/Størrelse: 1700 m2
Prosjektansvarlig: Olaug Talleraas, Ås kommune
Ansvarlig landskapsarkitekt: Robert Franz MNLA
Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Robert Franz og Amund Johne, begge MNLA
Rådgivere/konsulenter: Sweco Norge AS
Entreprenør: Uteanlegg AS
Anleggsgartner: Uteanlegg AS

Kommunen ønsket en oppgradering av plassen som la til rette for trivsel, bruk og opphold. Nye Borggården har blitt en åpen plass, med et vannbasseng av slipt betong sentralt i byrommet. Ås rådhus, bibliotek og kulturhus avgrenser plassen langs flere kanter, mens de nyplantede Tokyo-kirsebærtrærne danner en transparent overgang mot parken i vest.

Som nytt dekke er det lagt betongheller i stort format, med en ramme av brostein som overgang og tilpasningsfelt mot fasadene. Det er plantet tre eksemplarer av korstorn (Gleditzia triacanthos) på plassen. Med sine lyse og lette kroner danner disse det grønne volumet i byrommet.

Plassen er universelt utformet og tilbyr sittemuligheter langs vannbassenget og på benkene. Skulpturen Livets Kraft av Odd Tandberg har fått en sentral plassering i bassenget i Borggården. Skulpturen ble innviet i 1985 og var ønsket bevart.

 

Foto: (Bildet er beskyttet av opphavsrett)

Norske landskapsarkitekters forening

Josefines gate 34
0351 Oslo
tlf: +47 23 33 24 60
epost: post@landskapsarkitektur.no
Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape