Du er her: Forsiden Prosjekter Schweigaards gate 21-23

Schweigaards gate 21-23


Schweigaardsgate 21 og 23 er siste tilskudd i den nye bebyggelsen i Oslos eldste bydel Gamlebyen. Bygningene har en stram kubistisk form sam­virkende i en dualisme - et Ying og Yang-forhold.
Prosjektfakta
Landskapsarkitekt: Bjørbekk & Lindheim AS
Kategori: Parker, byrom, gater, torg
Beliggenhet: Oslo
Oppdragsgiver/Byggherre: ROM eiendom
Prosjektperiode: 2009-2013
Areal/Størrelse: 1100 m2
Kostnad inkl mva: 50 mill. kr.
Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Jostein Bjørbekk MNLA, Maite Krukemeier, Jacek Robert Leski MNLA, Mari Magnus MNLA, Svein Erik Bergem MNLA, Rune Vik MNLA, Christer Ohlsson (landskapsingeniør)
Anleggsgartner: Skanska/ Sport & Grøntanlegg AS
Arkitekt: Lund + Slaatto Arkitekter

Det offentlig uterommet skiller de to i en rektangulær spalte som danner en representativ forplass og uterom for hovedkontorene til NSB og Gjensidige.

Et konsist formspråk i arkitekturen gjentas i belegning, møblering og plantekasser, som har et ­frodig grønt bunndekke av vinterglans. Belegningen i gulv, ramper og trapper er i lys granitt som fortsetter inn i kontorbyggenes foajeer. Det vestre gårdsrommet har gjennomgang og nedkjøring til parkeringshus for sykler og biler. Granitt benyttes også her i trapper og ramper, mens plantekassene er av stål. Lønnetrær er plantet i begge gårdsrommene helt ut mot fortauet, – trekronene beriker både gaterommet og gårdsrommene.

Schweigaardsgate 21–23 fikk Statens Byggeskikkpris i 2013. Det er det første kontorbygg i Norge som er klassifisert som BREEAM Excellent.

Foto:Svein Nordrum (Bildet er beskyttet av opphavsrett)

Norske landskapsarkitekters forening

Josefines gate 34
0351 Oslo
tlf: +47 23 33 24 60
epost: post@landskapsarkitektur.no
Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape