Du er her: Forsiden Prosjekter Ullevål tårns park

Ullevål tårns park


Ullevål tårn er plassert lengst nord på tomta, som skaper et deilig og solrikt sted på det langstrakte høydedraget på Ullevål. Den nye blokka, den gamle trafoen under to svære asketrær og den nye trekanta dammen lengst sør, danner hovedmotivet i anlegget.
Prosjektfakta
Landskapsarkitekt: Dronninga Landskap AS
Kategori: Boligområder, hyttefelt
Beliggenhet: Oslo
Oppdragsgiver/Byggherre: Solon Eiendom AS
Byggeår/Ferdigstilt: 2016
Prosjektperiode: 2012-2016
Areal/Størrelse: 2,1 daa
Ansvarlig landskapsarkitekt: Rainer Stange MNLA
Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Thomas Werth MDL
Anleggsgartner: Morten Gultvedt Entreprenør AS
Arkitekt: CODE arkitektur AS
Priser i konkurranser: Oslo bys Arkitekturpris 2016
Annet: Foto: Rainer Stange, Thomas Werth Jensen, Camilla Jensen

Arborister har skapt hagekunst ut av to mektige asker, som med sitt lette bladverk filtrerer det sterke sollyset, kaster blondeskygge og fungerer som ei grønn, florlett gardin til leilighetene.

Regnvannet fra bygningen og fra de harde flatene i utearealet, samt vann fra byggegropa under parkeringskjelleren, er pumpet opp og ut i en underjordisk kum, og det ekte regnvannet blir sendt videre opp i dagen. Rundt dammen er det plantet vannelskende iris og dagliljer, som skaper frodighet og som renser vannet for nitro gen og fosfater. Tre og et halvt tusen stauder er brukt som bunndekkere. Deres blomsterfarge spiller opp til fargepaletten i bygningen. Himmelen og tårnet speiler seg i dammen og får anlegget til å virke litt større.

Trollhassel er spesielle busker, siden de blomstrer på bar kvist i den kalde og mørke årstida. Jelena Beldair fra Belgia brukte hele sitt profesjonelle liv til å krysse fram nye kultivarer i en fargepalett fra svovelgult, via oransje og rødt til mørkebrune farger. En feilleveranse medførte at alle trollhaslene ble levert som samme sort, – ikke en rekke ulike sorter som beskrevet på planteplanen. Det var 20 stykker av den kobberfargede sorten «Jelena» (!) som kom, så nå har vi en lund av trollhassel etter henne. De vil etter hvert danne skyer av duftende kobberoransje blomster. De brune blomstene har en eiendommelig egenskap ved at de er avhengig av vintersola for å synes. Så nå har også Oslo en ekte vinterhage.

 

 

Foto: Dronninga landskap (Bildet er beskyttet av opphavsrett)

Norske landskapsarkitekters forening

Josefines gate 34
0351 Oslo
tlf: +47 23 33 24 60
epost: post@landskapsarkitektur.no
Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape