Du er her: Forsiden Prosjekter Ureddplassen på Helgelandskysten

Ureddplassen på Helgelandskysten


Ureddplassen i Gildeskål på Helgelandskysten er et mye brukt sted av både fastboende og turister. Vinterstid finnes det knapt et vakrere sted å se nordlyset, og om sommeren er det et fast sted for å oppleve midnattssolen.
Prosjektfakta
Landskapsarkitekt: Landskapsfabrikken AS
Kategori: Samferdselsanlegg, veg, rasteplasser, kollektivterminaler
Beliggenhet: Gildeskål kommune, Helgelandskysten, Nordland 
Oppdragsgiver/Byggherre: Statens vegvesen, Nasjonale turistveger. Prosjektledelse v/Steinar Skaar og Lars Grimsby
Byggeår/Ferdigstilt: 2017 (2018)
Prosjektperiode: 2011–2017
Areal/Størrelse: 3200 m2
Kostnad inkl mva: 15 mill. kr
Prosjektansvarlig: Byggeledelse HMS kooridnator:  Sweco Norge AS, v/Rune Aas Larsen
Ansvarlig landskapsarkitekt: Inge Dahlman MNLA
Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Inge Dahlman, Andreas Nypan og Mona Ranvik, alle MNLA, Lars Danielsen, urban designer cand. polyt.
Rådgivere/konsulenter: RIB: K. Apeland AS v/ Snorre Larsen, RIE/RIV: Sweco Norge AS v/Siw Sønvisen og Jørgen Wilhelmsen, VEG: Ankonova AS v/John Fredvik, vegetasjon: COWI AS v/Kristin Moldestad
Entreprenør: Moldjord Bygg & Anlegg AS  v/prosjektleder Kåre Eggesvik
Underleverandører: Svartisen VVS AS, Elteam AS, Ørnes Blikk AS, Finneid Sveiseverksted AS, Nordasfalt AS, Bodø Glass og Ramme AS, Steinriket Norge AS
Kunstner: Sverdfisken som var symblolet for ubåten er utformet av kunstner og skulptør Erling Jónsson.
Arkitekt: Haugen/ Zohar Arkitekter AS
Annet: Fotograf: Lars Grimsby og Steinar Skaar

Fra rasteplassen er det et storslått skue mot havet og øyriket. I bakkant danner tindene en dramatisk kontrast med bratte fjellsider. Ureddplassen har fått sitt navn etter krigsminnesmerket som er reist til minne om de omkomne på ubåten Uredd som gikk på ei mine i Fugløyfjorden under 2. verdenskrig. Krigsminnesmerket har fått ny utforming som en del av oppgraderingen av rasteplassen. Skipsvraket ble lokalisert i 1985 og vigslet som krigsgravsted i 1986.

Fra å være en beskjeden stopp-plass er Ureddplassen oppgradert til en av Helgelandskystens nye attraksjoner på Turistveg­strekningen. I tilknytning til veien og parkeringen er det etablert 
en raus utsiktsterrasse med plass for Ureddmonumentet, sitteplasser med langbord og toalett. Fra rasteplassen og ned i strand­sonen er det etablert et skulpturelt trappeanlegg som tilbyr gode sitteplasser, godt skjermet for trafikkstøy og med en storslått utsikt.

Hele rasteplassen er bygd med et avrundet og mykt formspråk. Formspråket er et svar på strandsonens avrundede og avslepne former. Dette formspråket spiller både sammen med, og kontrasterer til omgivelsene og tindene. Rasteplassen er bygd opp av både plasstøpte og prefabrikkerte elementer. Alle overflater er slipt på stedet for å lage et så sømløst og helhetlig anlegg som mulig. I samarbeidet mellom landskapsarkitekt og arkitekt var det en ambisjon at toalettet og rasteplassen skulle danne en sammenhengende helhet, slik at ikke prosjektet framsto som en rasteplass med et fint toalettbygg på.

Ureddmonumentet og sitte­plassene er utført i fauskemarmoren «Norwegian Rose». Steinen er valgt som en kontrast til betongflatene. Fargene og spesielt det rosa innslaget i steinen spiller opp mot, og med, det stadig vekslende fargespillet i himmelen og havet på stedet.

 

Ureddplassen along Norwegian Scenic Route Helgelandskysten is frequently visited both by tourists and residents. In the winter there is hardly a more beautiful place to admire Aurora Borealis and the same goes for the midnight sun in the summer. The new project consisting of a new viewing terrace includes the monument “Uredd”, seating benches in the characteristic marble from Fauske and a toilet building. An amphitheatre leads down to the beach area. The view from the steps is unique.

 

 

 

Foto:Lars Grimsby. Sitteplasser med utsikt. Amfiet ned mot strandsonen, med små og store avrundede trinn.  (Bildet er beskyttet av opphavsrett)

Norske landskapsarkitekters forening

Josefines gate 34
0351 Oslo
tlf: +47 23 33 24 60
epost: post@landskapsarkitektur.no
Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape