Villahagenes rolle for en grønn by med en ren fjord

Småhusplanens fortettingspraksis reduserer byens grønne flater som, gitt Oslo-grytas geografi, gir overvann på avveie og mer forurensing i Oslofjorden.

Foto: Heidi Elise Ellingsen, Oslo kommune PETS2619

Positive sider ved stans av eplehageutbyggingen

Da Oslo kommune stoppet den såkalte «eplehageutbyggingen», eller småhusplanen, rammet det flere arkitektkontorer og entreprenører som fikk en brå stans i oppdragsflyten. Det ble snakket mindre om de positive og helt nødvendige sidene av vedtaket. 

Småhusplanen som den ble praktisert, var en form for fortetting som reduserer byens grønne flater og volumer til et uholdbart minimum, og bidrar til økt avrenning av overvann. Overvann på avveie drar med seg tungmetaller, svevestøv og annen forurensning. I Oslo, som den skrånende byen den er, betyr dette at mye av forurensningen til sist havner i Oslofjorden. 


N25_Smaahusplan_Oslokommune
Oslo kommune - N25 Småhusplanen

Vi trenger flere grønne flater, og mer natur

En viktig årsak til den kritiske økologiske tilstanden i Oslofjorden er avrenning fra by og landbruk. I forbindelse med konkurransen for Grønlikaia og andre aktuelle utredninger for Oslos havnepromenade, foreslås det etablering av naturlik fjæresone som en form for naturrestaurering som kan bedre forholdene for et variert biologisk mangfold lokalt langs vannkanten og i de grunne fjæreområdene. Dette er gode intensjoner som nærmest har blitt som en trend å regne i plan- og idékonkurranser ved vannkanten. 

Det er imidlertid begrenset hva disse tiltakene vil kunne bidra med så lenge avrenningen fortsetter og det mangler på målrettede tiltak lenger opp i nedbørsfeltet. Ubebygde, grønne arealer på kryss og tvers gjennom byen, fra markagrensa til fjorden, er selve basisen for en løsning på Oslofjordens dype krise. Det trengs en infrastruktur av naturbaserte løsninger i Oslo som krever areal, løsmasser, vekstjord og vegetasjon. Det er enkel teknologi som er effektivt og relativt billig. 

I dette bildet har villahagene en rolle. De store hagene er ikke unødvendig restareal som venter på å bli nedbygd. De er del av en løsning som gjør jobben sin best simpelthen ved å få stå i fred.

Pål Dixon Sandberg
President NLA

NLA_Styrets stemme_Pål_Foto Anne Guro Røsæg
Foto Anne Guro Røsæg
 

Teksten står også på trykk som «Styrets stemme» i Arkitektnytt 11-2022, på NLAs organisasjonssider. 

Les også Byplan Oslo Vil dempe fortettingen og ta vare på det grønne