2020 Sir Geoffrey Jellicoe Award til Kongjian Yu

Under en online seremoni torsdag 8. oktober 2020, kunne IFLA President James Hayter meddele at den kinesiske landskapsarkitekten Kongjian Yu har fått årets Sir Geoffrey Jellicoe Award.
Foto: Nic Tourrenc NIC_7337

Sir Geoffrey Jellicoe Award er oppkalt etter grunnleggeren av IFLA og er den høyeste utmerkelsen en landskapsarkitekt kan få, av sine egne.

Om årets prisvinner

Kongjian Yu tok bachelor i agronomi i landskapsarkitektur og master i landskapsarkitektur (Beijing Forestry University) og doktor i design ved Harvard University's Graduate School of Design i 1995 med en avhandling med tittelen "Security Patterns in Landscape Planning". Yu er grunnleggeren av Turenscape, en av de første og største private arkitektur-, landskapsarkitektur- og urbanismepraksisene i Kina.

Naturbaserte løsninger

I over 20 år har Yu brukt sin akademiske karriere på å kjempe mot forverrede urbane økologier og miljøet. Hans banebrytende forskningsprosjekter Ecological Security Pattern (1995) og Ecological Infrastructure, Negative Planning and Sponge Cities (2003) har blitt benyttet av kinesiske myndigheter som et rammeverk for landsomfattende økologiske beskyttelses- og restaureringsprosjekter.

Yu definerer landskapsarkitektur som «Overlevelsens kunst». Han er født i Zhejiang-provinsen i Kina og har hentet inspirasjon fra barndommens erfaringer med landbruk og eldgammel visdom omkring vann- og avfallshåndtering for å utforme og utprøve en rekke naturbaserte løsninger.

Blant hans mest anerkjente prosjekter er Shanghai Houtan Park, Harbin Qunli Stormwater Park, Qinhuangdao Red Ribbon Park, Zhongshan Shipyard Park, Rismarkene for Shenyang Jianzhu Universitetet, Tianjin Quaoyuan Park, Qian'an Sanlihe Greenway, Jinhua Yanweizhou Park og Quzhou Luming Park.

Akademisk karriere

Yu har gitt ut 25 bøker og over 300 artikler, og er grunnlegger og sjefredaktør av tidsskriftet Landscape Architecture Frontiers. Han var medvirkende til grunnleggelsen av Graduate School of Landscape Architecture ved Peking Universitetet, og er grunnlegger og hoveddesigner ved College of Architecture and Landscape Architecture.

Han har en rekke æresdoktorater verden over, fra American Society of Landscape Architects i 2012 og American Academy of Arts and Sciences i 2016, ved Sapienza Universitetet i Roma siden 2017, og han ble også Æresdoktor ved NMBU Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i 2019. 

I salen
Kongjian Tu på IFLA 2019 Common Ground. Foto: Nic Tourrenc 
 


Fra juryens uttalelse

«Yu er utvilsomt en av de mest innflytelsesrike landskapsarkitektene i verden. Synligheten av hans profilerte designarbeid og forelesnings- og utdanningsaktiviteter har stor innvirkning på fagpersoner og studenter så vel som på en bredere publikum – noe som kan bidra til å endre oppfatningen av yrket». 

Med kunngjøringen av 2020-prisen slutter Kongjian Yu seg til amerikanske landskapsarkitekter Kathryn Gustafson og Anne Whiston Spirn, og den nederlandske landskapsarkitekten og planleggeren Dirk Sijmons som var de siste mottakerne av prisen i henholdsvis 2019, 2018 og 2017.

 88c912c9-c43e-4bce-93a8-314153c10d19
Go productive: Shenyang Jianzhu University Campus (Built 2003, Kongjian YU/Turenscape)
 
239cfd1a-7a74-4af7-ad66-048d08b11ca3
The Red Ribbon, Qinhuangdao, China (Built 2006, Kongjian YU/Turenscape)
 
Medaljen
Foto: Nic Tourrenc