Fra NLAs fagdag 2020 «Parkliv» 30. oktober i Bergen

NLA og NLA Hordaland gjennomførte en forsinket, men vellykket fagdag på USF Verftet i Bergen siste fredag i oktober.
Foto: Sykkelstativ designet av 3RW arkitekter, utenfor USF Verftet, foto Mona Vestli IMG_2164

Koronatiltak og strømming

Koronatiltakene på stedet var av det strengeste slaget, vi kunne ikke hente kaffe selv, men måtte få den servert, vi satt med minst 1 meters avstand og utstillerne kunne ha maks to på besøk om gangen. De utenlandske foredragsholderne deltok over videokonferanse (som «innringere» med skjerm i salen) og det hele ble profesjonelt strømmet av Bright. Det var over 200 påmeldte til fagdagen, men ca. halvparten deltok på strømming.


DSC01191 
 
DSC01199
Koronatilpasninger. Foto: Endre Aalrust

Bergen gjennom 950 år - parkhistorie ved Arne Smedsvig

 
Fagdagen startet med en byvandring fredag morgen, fra Nygårdsparken, via Muséhagen, via Johanneskirkeparken, innom områder med byfornyelse i Bergens eldste bydeler, til og med transformasjonsområdet Georgernes Verft på Nordnes, der også fagdagens hovedprogram gikk av stabelen.

Nygårdsparken 


«Nygaards Parkselskab ble stiftet av legene Joachim Georg Wiesener og Klaus Hanssen i 1880. Tanken bak parken var å opprette et sted hvor byens beboere kunne spasere og rekreere. Parkselskabet allierte seg blant andre med Brændevinssamlaget og fikk samlet inn pengene som trengtes. Kommunen godkjente prosjektet og parkens tegninger lå klar i desember 1881. 

I 1898 forvandlet Bergensutstillingen Nygårdsparken til et utstillingsområde, der folk mot å betale 50 øre i inngangspenger, kunne besøke en dyrepark, en selpark, en botanisk hage, se gjenstander fra Fridtjof Nansens polferd, drikke kaffe i Frieles paviljong (...)

Bymiljøetaten er i gang med et større prosjekt for opprusting av hele Nygårdsparken, der første byggetrinn med opprusting av parkens øvre del nå er fullført med bygging av Paviljongen med kafé, og opprusting av Langedammen og Flagghaugen.»

-Fra brosjyren utarbeidet av Arne Smedsvig i anledning byvandringen.

Alle foredragene ligger nå som pdf'er på nettsiden under FAG - foredragsmateriell


DSC01058
Bra koronadistanse i salen. Foto: Endre Aalrust


På NLAs YouTube-kanal kan du se noen av innslagene:

Tio tankar om landskapsarkitektur – Thorbjörn Andersson og 3 x Bergen med Merete Gunnes om Lyreneset, Anne Irgens om Adiabata botanisk hage og Karl-Magnus Eikeland om Transformasjon Mindemyren.

DSC01154 copy 
Ina Devik, Kathrine Myklestad og Johan Abrahamsson i programkomiteen/NLA Hordaland takkes med blomster mot slutten av dagen. Foto: Endre Aalrust.
 

Ragnhild Gudbrandsen var konferansier og ledet oss gjennom programmet som – som i store trekk dreide seg om strategier for bærekraftig og naturvennlig byutvikling generelt og for Bergen spesielt.  

Programhefte med deltakerliste og presentasjoner av foredragsholdere og utstillere. Grafikk: Ruben Ratkusic

DSC01045

DSC01122 

Kjetil Torgrimsby fra White arkitekter presenterte «True Blue» - vinnerforslaget i konkurransen om ny bystrand og Lungegårdspark i Bergen. Foto: Endre Aalrust