Norsk lyspris 2021 til Tana bru

Designkontoret Zenisk vant Norsk lyspris i kategorien Beste utendørs prosjekt med lysdesignen for Tana bru.

Foto: Skjalg Vian/Zenisk bridge_05

Styrker følelsen av fellesskap, tilhørighet og kulturell rikdom

Tana bru er det største, mest komplekse og avanserte prosjektet Zenisk noen gang har jobbet med. «Statens Vegvesen har vært en fantastisk oppdragsgiver som har gjort at vi har fått utnyttet vår faglige kunnskap i full bredde.» sier designansvarlig i Zenisk, Kristin Bredal i en pressemelding.

Når solen forsvinner om vinteren ruver brua opp i et vidt landskap og gir stedet identitet, stimuli, wow-effekt og holdepunkt. Lyset skifter farger og beveger seg inspirert av fargene og dynamikk i nordlyset. I minutter hver hele time når det er mørkt vises ulike sekvenser. Resten av tiden er belysningen statisk og dempet i variasjoner av hvitt.  Belysningen av Tana bru styrker følelsen av fellesskap, tilhørighet og kulturell rikdom i dette området. I dette landskapet som har en lang mørketid bidrar dette prosjektet til stolthet og stedstilhørighet. Prosjektleder i Statens Vegvesen Kåre Ramber sier «Belysningen på Tana bru har blitt et folkehelseprosjekt fordi folk bruker brua mye til fots, når de går til utkikkspunktet for å se på lyseffektene.»

Zenisk startet arbeidet i 2013 og brua åpnet i høsten 2020. «I et tverrfaglig team har vi fått være med å forme brua slik at alt utstyr er sømløst integrert. Under planleggingen har vi prosjektert utstyr som vi håpet ville komme ut i markedet i tide. Og det gjorde det heldigvis.» sier teknisk sjef i Zenisk Stian Lindquist.

Tana bru har ingen master på brua for hverken funksjon- eller effektbelysning. Alt er integrert i bruas konstruksjon. Lys for biler er integrert i spesialdesignet håndløper, det samme er effektbelysningen på kabler. For å oppnå og minimere lysforurensning og blending, har svært små spredningsvinkler blitt brukt for å samle lyset og gi størst mulig lysstyrke der det skal treffe. 

Prosjektfakta

Eier: Statens Vegvesen
Oppdragsgiver/leietaker: Statens Vegvesen
Lysdesign: Zenisk AS
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Norconsult AS
Arkitekt: Vegdirektoratet
Leverandører: Rebel light, Frizen belysning, Stockholm lighting
Installatør: X5 elektro

Juryens begrunnelse: "Prosjektet er et godt eksempel på hvordan lysdesign kan gi merverdi i form av lokal forankring og tilpasning. Belysningen fremhever de arkitektoniske grepene i brokonstruksjonen og skaper fascinerende lyseffekter som begeistrer brukerne, både på avstand og tett på."

Les hele juryens begrunnelse og se bilder på lyskultur.no 

bridge_04

Kilde: pressemelding fra Zenisk, www.zenisk.no 

Kontakt: Kristin Bredal, tel: 92868099 kristin@zenisk.no