Podcasten «Våre steder»

I kjølvannet av årets Landskapsarkitekturpris og verkstedene om ny kommunikasjonsstrategi, har det allerede kommet inn en forhåndsinnmelding til neste års pris, fra Tore Edvard Bergaust.

Foto: Våre steder

«Våre Steder» er en uavhengig podkast om stedsutvikling laget av Ragnhild Augustsen og Karoline Birkeli-Gauss. I samtale med fagpersoner, beboere, aktivister, politikere og andre, tar de opp ulike tema og utforsker ulike steder i små og store byer i Norge. 

Les intervju av Mette Svendsen/Arkitektnytt 28. august 2020, samme dag som podcasten ble lansert.

Byplanlegger Karoline Birkeli-Gauss og landskapsarkitekt Ragnhild Augustsen hadde ubesvarte spørsmål om hvordan byer og steder i landet vårt formes. Spørsmål det ikke var tid til i jobbhverdagen. Derfor lagde de like godt en podkast om stedsuvikling på fritiden.
I første episode snakker de to med boligforsker Jon Guttu, og sammen ser de på hvilke idealer og visjoner som har påvirket ulike faser av bolighistorien i Norge etter krigen.

Ulike stemmer i samtale

– Hva vil dere oppnå med podkasten?
– Vi vil kunne snu på og gå inn i vedtatte sannheter. Hva er idealene og visjonene bak det som er bygget i dag? Hvorfor er vi opptatt av knutepunktsfortetting, er det det vi vil ha? sier Birkeli-Gauss til Arkitektnytt. De to ønsker å åpne opp for nye perspektiver.

– Vi ønsker å få til en samtale med eksperter og hotshots i kombinasjon med lokale og mer ukjente stemmer.

Birkeli-Gauss forklarer at podkasten kan være et intimt samtalerom der man kan føre ulike stemmer sammen. Slik de gjør det i siste episode om Løren i Oslo. Her møter sosiologen Kenneth Dahlgren fra eiendomsutvikler Aspelin Ramm en av beboerne fra Løren.
– Det rommet som skapes mellom de to er kanskje litt annerledes enn det man får til andre steder.

Om estetikk og kvalitet i fortetting

I de neste episodene tar Birkeli-Gauss og Augustsen for seg konkrete boligprosjekter som representerer ulike idealer til ulike tider. De tar for seg Lambertseter i Oslo og drabantbyen fra 1950- og 60-tallet, deretter Blåbærestien på Nesodden, utenfor Oslo, fra 1970-tallet. Vi får også høre om dagens boligbygging på Løren i Oslo.

Så langt har det kommet 12 episoder, om blant annet grøntarealene i fortettingsprosjekter, demokratiske byrom, estetikk og kvalitet i fortetting.

Finn alle episodene på din foretrukne plattform
podcasts.apple.com/no/podcast/våre-steder
www.podplay.com/no-no/podcasts/vare-steder

Les også artikkel i PLAN fra 28.10.20
plantidsskrift.no/podkast-vare-steder-om-du-er-interessert-i-by-og-stedsutvikling