Arkitekturnettverket med lokalpolitisk satsing

Arkitekturnettverket – NLA, NAL, NIL, Afag og Arkitektbedriftene i Norge har sendt innspill til alle de politiske partiene i Norge med forslag til partiprogrammene for kommende fylkesting- og kommunestyreperiode 2023-2027.

Foto: Marianne Berge, Multiconsult, Bryne barneskole Marianne Berge_Bryne barneskole

Stedsutvikling er samfunnsutvikling

Arkitekturnettverket – NLA, NAL, NIL, Afag og Arkitektbedriftene i Norge har utformet innspill til lokale partiprogrammer om hvordan arkitektur og stedsutvikling kan hjelpe oss å nå andre mål i samfunnet og bidra til økt livskvalitet.

Effekten av god stedsutvikling er blant annet bedre folkehelse, større trivsel, sterkere lokal identitet. En egen kommunal arkitekturstrategi og boligstrategi bør inn i kommunens planstrategi som kommer til politisk behandling om høsten, ikke så lenge etter valget. 

Last ned innspillet til de lokale partiprogrammene «Stedsutvikling er samfunnsutvikling»

Hvordan sikre at det bygde miljøet oppfyller kommunens mål? 

En arkitekturstrategi er en form for politikk som gir føringer til stedsutviklingen og som skal sikre at det bygde miljøet bidrar til å oppfylle kommunens mål. Arkitekturstrategien er et verktøy som skal gi tydelige retningslinjer for administrasjonen og klare forventninger til utbyggere. Effekten er økt kvalitet i de fysiske omgivelsene, smidigere prosesser i plan- og byggesak, og større forutsigbarhet for utbyggere. I Norge er mange kommuner interessert i å lage en arkitekturstrategi, men bare en håndfull er gjennomført. Norge ligger langt bak våre naboland, der ca. halvparten av de danske kommunene har utarbeidet en arkitekturstrategi, mens i Sverige har ca. 1/3 av kommunene et arkitekturstrategisk dokument. 

Les sak i Arkitektnytt 13. desember: Vil forme lokalvalget

Om arkitekturpolitisk plattformen - arkitekturpolitikk.no
Gjennom Arkitekturnettverket har NLA deltatt i arbeidet med en felles fagpolitisk plattform, og arbeidet er presentert i rapporten «God arkitektur for et bedre samfunn». Vårt felles politiske hovedmål er en stortingskomité med ansvar for de bygde omgivelser, og en offentlig utredning om fysisk planlegging. Rapportens kjerneområder 
1. Bolig og bomiljø 
2. Offentlige anskaffelser
3. Fortetting og arealbruk
4. Gjenbruk og transformasjon