Pris for reparering av landskapsrom - Lynghaugparken

Lynghaugparken får Bergens kommunes Arkitektur- og byformingspris 2022. Vinneren ble kåret på Byutviklingskonferansen i Bergen fredag.

Foto: Are Aasvang 8

Bergen kommune har for første gang gitt sin arkitektur- og byformingspris til et landskapsprosjekt  

«Et eksempel på et svært vellykket bylandskapsprosjekt i en sentral del av Fyllingsdalen i nær tilknytning til bybanestoppet og lokalsenteret på Oasen», skriver juryen i sin begrunnelse.

– Dette var utrolig hyggelig og gledelig. På vegne av Bymiljøetaten vil jeg si at dette er en anerkjennelse av arbeidet og det gode fagmiljøet vårt. De ti siste årene har prisen gått til bygg, det et veldig gledelig at den i år går til et natur- og aktivitetsprosjekt. En stor takk til alle som har bidratt, sier etatsdirektør i Bymiljøetaten, Lise Reinertsen. 

Prosjektet ligger i et boligområde med etablert bebyggelse fra 1970-tallet som er godt innpasset i landskapet, og har med denne parken fått opplevelsesrike og velegnede rekreasjonsarealer i sitt nærområde, der bryggen, skate-banen og bålplassen inngår som sentrale element. 

Fra parkering til nærmiljøpark

Juryen framhever prosjektet som et svært vellykket eksempel på en reparasjon av et landskapsrom som tidligere var preget av overflateparkering. Gjennom en målrettet strategi for bekkeåpning har de tidligere harde overflatene blitt et parkområde i nærområdet med svært gode opplevelseskvaliteter. 

Med få og målrettede inngrep i den eksisterende landskapssituasjonen skapt en variasjon og en opplevelsesrikdom med elementer som bekkeåpningen, skate-banen, bryggen og bålplassen.

Det er et forbilledlig prosjekt som viser en ny tilnærming og respekt for klima og bærekraft som vi vil framheve som et eksempel til etterfølgelse, skriver juryen i sin begrunnelse.


Ark-pris2

– En stor takk til Bymiljøetaten og prosjektleder Gunnar Rise, som tør og tenke stort og langsiktig. Målet har vært å generere både aktivitet og biologisk mangfold. Fra venstre: Pål Bjørkhaug, Nina Dybwad, Kenneth Stoa Nilsen, Johan Abrahamsson, Gunnar Riise, Lise Reinertsen, Oddvar Grønseth. Foto Veronica Ljosheim
 

Byggherre
Bergen kommune, Bymiljøetaten 
Landskapsarkitekter 
Curve Studio og Norconsult
Entrepenør
Svein Boasson AS

Last ned hele Juryens begrunnelse
Kilde: Bergen kommune.no

Se også oppslag i Arkitektnytt.no 25.11.2022 

33

Inkluderende skatepark. Foto Are Aasvang

7

Overvann som ressurs. Foto Are Aasvang