Sikrer norsk digital plantedatabase

En digital plantedatabase er et svært etterspurt verktøy og dekker et behov både hos private og offentlige instanser. Hageselskapets nye digitale plantedatabase er tildelt 2,9 mill. kroner fra Sparebankstiftelsen DNB.

Foto: Hageselskapet.no Skjermbilde 2022-07-01 kl. 12.28.31

Tildeling sikrer utviklingen av plantedatabasen

​Med en tildeling på 2,9 mill. kroner fra Sparebankstiftelsen DNB vil det bli utviklet en digital plantedatabase, fastslår Hageselskapet, NMBU, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og FAGUS – Faglig utviklingssenter for grøntanleggssektoren. 

Målet er økt kunnskap om planter for å bidra til større plantemangfold, bærekraftig beplantning og bedre miljø. 

Tjenesten blir en samlet oversikt over planter som passer for norske forhold, basert på Hageselskapets Sortsliste med klimasonekart. Den har kommet ut som papirutgave siden 1951 og er et godt kjent verktøy i grønne fagmiljøer, som landskapsarkitekter, anleggsgartnere og studenter, så vel som hos ivrige hobbydyrkere.

– Siste utgave av Sortslisten kom i 2005 og er overmoden for revidering, forteller generalsekretær i Hageselskapet Tron Hirsti, og legger til at alle involverte er svært takknemlige for tildelingen.

– ­Den nye digitale plantedatabasen vil hente kunnskap og forskning fra de fremste ekspertene på fagfeltet og skal være et unikt oppslagsverk og planleggingsverktøy for fagsektoren, sier Hirsti. 

– NMBU er glad for muligheten til å lage et moderne, digitalt verktøy til undervisningen. Det vil gi studentene bedre mulighet til bærekraftige plantevalg både i studiene og videre arbeid, sier Jorun Hovind ved Institutt for landskapsarkitektur. 

Fra NLA har Åsfrid Fagervik deltatt for å gi innspill som landskapsarkitekter har nytte av. I løpet av 2023 ventes lansering av den digitale tjenesten, som ennå ikke har fått noe navn.

Nyhetsmelding fra Hageselskapet, 30.06.2022
Status og historikk digital sortsliste juni 2022