Kurs med Fredrik Holth: sikrer utredningskravene god arealforvaltning?

Et av landets største naturinngrep er planlagt ved Viken park i Fredrikstad. Politikere hevder saken ikke var tilstrekkelig opplyst. Fungerer systemet vårt? 18. oktober «ransaker» Fredrik Holth utredningskravene på kurs hos NLA. Påmeldingen er åpen.

Foto: Fredrik Holth - skjermbilde fra nrk.no Fredrik Holth2

Hvilket system sikrer at vi bruker arealene riktig?

I juni 2024 publiserte NRK saken «Systemet som sviktet skogen».

«Vi har funnet lokalpolitikere som ikke vet hva de stemmer over. En kommuneadministrasjon som underkommuniserer naturverdier før områder settes av til næring. Og en utbygger som hyrer kona til sin egen ansatt for å kartlegge naturen. Alt sammen er lovlig og uproblematisk, ifølge de ansvarlige, for sånn er systemet for å bygge ting i naturen i Norge» skriver NRK.

Hvilke rettslig rammer gjelder for de beslutninger som tas når det kommer til arealbruk og hvilken plass har fagkunnskap i møtet med politikken? Dette er noen av spørsmålene kurset vil ta for seg. Det vil bli satt av rikelig med tid til diskusjoner og refleksjoner underveis, og det er mulig å delta fysisk i Oslo eller digitalt via strømming.

- Dette er superrelevant for alle som driver med arealplanlegging og prosjektering på alle nivåer, og alle som er opptatt av å sikre klima- og naturhensyn, sier generalsekretær i NLA, Line Oma.

Kurset retter seg mot landskapsarkitekter, prosjekterende arkitekter, ansatte i kommuner, fylkeskommuner, direktorater, konsulentselskaper og andre som jobber med plan- og bygningsrettslige problemstillinger. 

PÅMELDING til kurset (checkin)

Verktøyene vi har for å sikre natur og god arealforvaltning

Fredrik Holth er fagansvarlig for kurset. Han har lang erfaring fra undervisning på universiteter, og på videreutdanningskurs, har mottatt undervisningspriser, skrevet lærebøker, artikler, utredninger med mer i plan- og bygningsrettslige temaer. Sammen med Nikolai Winge driver han Holth & Winge, og duoen har blitt viktige samfunnsdebattanter og velrennomerte leverandører av kunnskap og analyser til statlige myndigheter

IMG_5103 2 
Fra kurset «Plan og bygningsrett i et landskapsperspektiv», i januar 2024, foto M. Vestli
 

Kursholder har fått gode skussmål fra andre som har deltatt på kurs i andre sammenhenger. Reidun Stubbe, MNLA i Bymiljøetaten i Oslo kommune, sier at «Holth & Winge er dyktige og inspirerende. De har et fokus på verdier vi er opptatt av, og kan gi riktig gode råd og tolkninger på hvordan plan og bygningsloven kan benyttes for å sikre dette.»

Holth & Winge holdt også et populært kurs for NLA om plan- og bygningsrett i januar i år. Kurset 18. oktober blir en forlengelse av dette, der vi ser nærmere på blant annet krav til saksopplysning, planbeskrivelse, konsekvensutredning og innhold i ROS-analyser.

Holth vil også komme inn på områder der det er behov for regelendringer eller en annen forståelse av regelverket.

- Vi tror dette er en skikkelig investering i kunnskap – en kunnskap alle som er opptatt av klima og natur bør ha. Det er lett å ha ambisjoner, men hvordan sikres klima, miljø og natur i regelverket, hvordan praktiseres det i arealforvaltningen og hvordan etablerer vi en felles tolkning og håndheving, spør Oma.

Program for dagen

09.00-09.05:     Velkommen og vel møtt
09.05-09.50:     Generelle krav til saksopplysning før planer vedtas og tillatelser gis
10.00-10.50:     Krav til planbeskrivelse og innholdet i ROS-analyser
11.00-12.00:     Krav til konsekvensutredning av kommuneplanens arealdel
12.00-13.00:     Lunsj og mingling
13.00-13.50:     Krav til konsekvensutredning av reguleringsplaner
14.00-15.00:     Når inntrer plikten til å kreve ny utredning/kreve tilleggsutredninger?

PÅMELDING til kurset (chekin)

Leverer kunnskap til KLD, KDD, KS med flere

Noe av det som gjør Holth & Winge virkelig relevante er at de nylig inngikk en rammeavtale med Klima- og miljødepartementet (KLD) om å bistå med økt klima- og miljøkunnskap, sammen med Cicero. Tidligere har de skrevet to utredninger om Naturavtalens betydning for norsk rett og hvilke lovendringer som er nødvendige for å sikre at Naturavtalens mål kan nås, og de har gjort utredninger for Klimautvalget 2050.

Nå jobber de på oppdrag fra Kommunenes organisasjon, KS for å undersøke klima- og naturhensyn i kommunal planlegging og eventuelle lovendringer i tilknytning til dette, sammen med Rambøll. I tillegg jobber de med regional og kommunal planlegging på oppdrag av Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune, sammen med Norconsult.

Det er også verdt å nevne at de har levert utredning på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) om sikring og forvaltning av vassdragsbeltet, sammen med Asplan Viak, og at de har laget webinar om hytteutbygging og arealpress.

Meld deg på fysisk eller digital deltakelse

Det er fortsatt ledige plasser på kurset, det er åpent for alle. Påmeldingsfrist er 10. oktober. Det er mulig med både fysisk deltakelse og digital deltakelse. Bli med på et hyggelig treff med andre kursdeltakere, god lunsj, og ikke minst – mulighet til å lære og stille spørsmål til en av landets fremste jurister på dette feltet.

FB-forsidebilde_Lys.png

Landskapsarkitekturdagen 2024 fra kl. 16.30

Etter kurset med Fredrik Holth, drar NLA tematikken med seg inn i markeringen av den europeiske landskapsdagen: Landskapsarkitekturdagen 2024. Arrangementet starter 16.30 fredag 18. oktober i Arkitektenes Hus, og lover spisse faglige innlegg, politisk debatt, pizza, godt i glasset og god tid til mingling. Regjeringen varsler at en stortingsmelding om natur er på trappene. Blir denne en «game changer» eller er den ikke verdt mer enn blekket den er skrevet på?

I tillegg blir det en storslått feiring av landskapsarkitekturen og landskapsarkitektenes bidrag til å forme omgivelsene våre. På slutten av kvelden deler NLA ut Landskapsarkitekturprisen 2024.

EGEN PÅMELDING TIL LANDSKAPSARKITEKTURDAGEN