På initiativ fra Forsvarsmuseet og Frogn historielag ble et prosjektarbeid igangsatt av Frogn kommune for å rette opp feil og mangler på eksisterende minnesmerker over falne personer fra Folloregionen under 2. verdenskrig.

Etter alternative forslag om beliggenhet og utforming ble det politisk vedtatt å etablere en minnelund i Drøbaks sentrale bypark og 1000-års-sted – Badeparken. Her skulle det også plasseres og utformes et nytt minnesmerke som et tredje element – i samspill med den vel etablerte bysten av kommandanten på Oscarsborg festning, oberst Eriksen – som ga ordre om ild mot det tyske slagskipet Blücher den 9. april 1940 – samt et anker fra slagskipet som ble hentet opp fra fjorddypet i 1990 og anlagt på stedet. De tre elementene representerer på ulike måter dramatiske og tragiske hendelser, og utgjør i form av et internt triangel som arketyp en markant sammenbinding.

Nytt minnesmerke er støpt i bronse, med innskripsjoner på begge sider – med navnene på de lokale omkomne, samt dødsdato og sted, der dette er kjent. Skulpturen assosierer et tilfeldig ark i vinden med de tilfeldig omkomne, tilfeldig plassert, i tilfeldig rekkefølge. En enkelt side fra en altfor tykk bok med navnene på alle ofre for meningsløse og umenneskelige handlinger.

En «Kintsugi»-effekt er lagt inn i form av forgylte sveisesømmer som gir inntrykk av en reparasjon etter ødeleggelse eller skade – og som overfører tanker om menneskelig skjørhet og arr etter ødelagte familier og liv.

Minnelunden ble offisielt åpnet i 2018 med avduking av nytt minnesmerke på den offisielle frigjøringsdagen den 7. juni – datoen som markerer Unionsoppløsningen med Sverige i 1905, en frihet som aldri kan tas for gitt – og som mange har ofret alt for å bevare. Det ble i prosessen nedlagt et stort arbeid for å oppsøke og informere pårørende, og svært mange fra de nærmeste familier til fjerne slektninger fra inn- og utland var til stede under åpningsseremonien. Det ble mange gripende reaksjoner og uttrykk for takknemlighet for et verdig minnesmerke – selv etter 75 år.

English summary
A memorial ground in Drøbak City park was decided with a new memorial in interaction with the established bust of the commander at Oscarsborg fortress, who ordered fire on the German battleship Blücher in April 1940, as well as an anchor from the ship.  The three elements represent dramatic and tragic events and form an inherent bond. The new memorial with inscriptions of the local casualties associates a random sheet in the wind.

Prosjektfakta

Kategori: Kirkegårder, gravlund, minnelund

Beliggenhet: Frogn, Akershus

Oppdragsgiver: Frogn kommune

Byggeår: 2018

Prosjektperiode: 2012–2018

Areal/størrelse: 2 daa

Kostnad inkl. MVA: 1,2 mill. kr

Prosjektansvarlig: Frogn kommune v/Bjørn Nordvik, prosjektkoordinator

Landskapsarkitekt: LA Berg & Dyring AS

Ansvarlig landskapsarkitekt: John E. Berg MNLA

Prosjekterende landskapsarkitekt(er): John E. Berg MNLA

Rådgivere/konsulenter: Multiconsult ved sivilingeniør Bernt Bakken

Entreprenør: Olimb anlegg AS, Frogn kommune

Anleggsgartner: Frogn kommune

Underleverandører: Eriksen Kran AS

Kunstner: «Nytt Minnesmerke»: John E. Berg (idé og hovedutforming/arbeidsmodell), billedhugger Nina Næsje (rådgivning for gjennomføring), billedhugger Bo Bisgaard Jensen (gipsmodell fullskala og tekstur/overflate), designer Enzo Finger

Samarbeidspartnere: Hageland Kunst- og Metallstøperi ved Eirik Hageland Børslid (støping i bronse, bearbeidet overflate og patina)

Idé/initiativtaker: Militær territoriell sjef for Follo-regionen Jon Ivar Paulsen og Frogn historielag ved Torstein Aamodt (avdød)

Prosjektgruppe: De ovenfor nevnte Jon Ivar Paulsen og Torstein Aamodt, samt historie- og arrangementskonsulenter Gunvald Øyna og Terje Bråthen. Frogn kommune ved prosjektkoordinator Bjørn Nordvik, kultursjef Pål Mørk, enhetsleder Otto Schacht, Landskapsarkitektene Berg &

Annet: Foto: John E. Berg (alle foto) med Kristian Jensen (bildebehandling)

LA Berg & Dyring AS

  • Minnelunden 1
  • Minnelunden 3
  • Minnelunden 4
  • Minnelunden 5
  • Minnelunden 6
  • Minnelunden 7
  • Minnelunden 8
  • Minnelunden 9
  • Minnelunden 10-kopi

Liknende prosjekter