Moteks nye hovedkontor har som mål å være Norges grønneste logistikkbygg med store miljømessige, sosiale og funksjonelle ambisjoner. Den store bygningsmassen er plassert for å skape lokale forbindelser framfor barrierer. Anlegget tar hensyn til besøkendes tilgjengelighet, de ansattes trivsel, benytter sirkulære løsninger og styrker grønnstrukturen i området. Prosjektet er sertifisert BREEAM-NOR Excellent.

Hovedkontoret og distribusjonslageret ligger i et oppstykket logistikkområde nederst i Groruddalen, mellom Alna og Vollebekk. Riving av eksisterende bygg på tomten vil legge til rette for fotgjengere å komme seg mellom disse to kollektivknutepunktene i framtida. Anlegget ivaretar en kompleks logistikk, blågrønne strukturer og oppholdssteder på bakkeplan. I tillegg er det planlagt sosiale og uformelle møteplasser på takterrassene. Takflaten fungerer både som takpark, tuftepark, dyrkningshager, utekjøkken og sitteplasser, foruten blågrønne løsninger. 

Taket er planlagt som habitat for humler og andre insekter gjennom bruk av blomstereng, sedum, lyng, busker, trær og humlekasser. Den 15 400 m2 grønne takflaten vil bidra til å tette hullet i den grønne korridoren som en gang strakk seg langs Groruddalen. Logistikkbyggets nærmeste nabo er et nytt boligområde på Vollebekk som får god utsikt til grøntarealene. Vegetasjon i randsonen er bevart. Flere av de eksisterende trærne (bjørk, parklind og søyleosp) har økologisk og estetisk verdi. De er supplert med nyplanting av hovedsakelig norske trær og busker som bygger videre på de blågrønne strukturene i området.

Tidlig i prosjekteringen ble det lagt rammer for ombruk. Eksisterende bygningsmasse ble kartlagt før riving. Elementer fra tomten ble innarbeidet i det nye utomhusanlegget. Prosjektet gjenbruker deler av de gamle strukturene. 

Fasadeplater og terrazzoelementer fra trappene har blitt til heller på uteplassen. Sykkelstativet er lagd av konstruksjonsbjelker i stål. Stålbjelker er også lagt i belegg som markering av parkeringsplasser. Betong fra vegger og gulv ble viktig fyllmasse for grunnarbeidene, og betongsøyler og -dragere har blitt terskler for oppbygging av regnbed. Støttemur i betongelementer og granittkantstein er ombrukt med samme funksjon. 

Ombrukselementer i prosjektet brukes «as is» direkte i ny utforming, med minst mulig bearbeiding. Ved utførelse er noen elementer saget, kappet og tilpasset ny situasjon. Landskapselementene kan enkelt demonteres og ombrukes. Gjenbruk av eksisterende bygningsmasse, kombinert med nye biotoper og solceller på taket, utstrakt bruk av permeable dekker, og samtidig tilrettelegging for trivsel, viser hvordan landskapsanlegg kan bidra til det grønne skiftet. 

Green Roof Award, juryens motivasjon/begrunnelse
Taket er imponerende i størrelse, men først og fremst i utførelse. Den største delen av taket er bygget med omfattende sedumvegetasjon som delvis er kombinert med solcellepaneler. Ytterlige områder inkluderer vegetasjonsbed med blomstrende enger, busker og trær, og de vertikale flatene brukes til klatreplanter. De vegeterte områdene inkluderer også ny bruk av dvergbuskarter som Calluna (røsslyng) Vaccinium (bærlyng) og Empetrum (krekling). Dette er planter som preger store deler av Skandinavia, men som sjelden kommer opp på hustak. Prosjektet tilfører et naturpust til en stor kassebygningstype som ellers ofte går ubemerket hen.

Prosjektfakta

Kategori: Næringsliv, representasjonsanlegg

Beliggenhet: Bydel Alna, Oslo

Oppdragsgiver: Motek AS v/Aspelin Ramm

Byggeår: 2022

Prosjektperiode: 2018–2022

Areal/størrelse: 29 300 m2

Kostnad inkl. MVA: 13 mill. kr eks. mva.

Prosjektansvarlig: Ole Rydningen

Landskapsarkitekt: Studio Oslo Landskapsarkitekter AS

Ansvarlig landskapsarkitekt: Kjell Hafnor

Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Mari Rotvold, Julie Guiraud og Hedda Aarrestad MNLA

Rådgivere/konsulenter: Multiconsult Norge AS, Norconsult Norge AS, AFRY

Entreprenør: A-Bygg

Anleggsgartner: Turhus Maskin

Arkitekt: Nordic Office of Architecture

Idé/initiativtaker: Aspelin Ramm

Priser i konkurranser: Green Roof Award 2023 - deles ut av Scandinavian Green Roof Institute

Annet: Prosjektet er sertifisert BREEAM-NOR Excellent. Fotograf: SOLA, og Nordic Office of Architecture v/ Camila Urrego

Studio Oslo Landskapsarkitekter AS

  • ABV22_2
  • ABV22_4_1
  • ABV22_5_1
  • ABV22_6_1
  • ABV22_7
  • ABV3_2
  • ABV22_8
  • ABV22_9_1
  • ABV22_10_1

Liknende prosjekter