Drengsrudbekken er gjenåpnet. Åpningen er en del av forprosjekt og byggeplan for Føyka-Elvely i Asker sentrum, som Norconsult har utarbeidet. Drengsrudbekken er en sidebekk til Askerelva. Prosjektet er et eksempel på hvordan kommuner kan bygge åpne overvannsløsninger og åpne bekker, som bidrar til robuste og attraktive lokalsamfunn for en bærekraftig framtid på naturens premisser.
FNs tiår for naturrestaurering er nå, og restaureringen av Drengsrudbekken fremmer biologisk mangfold og økosystemtjenester, i tillegg til å berike innbyggernes omgivelser med naturopplevelser. Veiene har fått frodige regnbed, som øker kapasiteten på lokal overvannshåndtering og reduserer flomproblematikk. Regnbedene har kantsteinsluk som avleder vannet fra veibanen, inn i regnbedene og videre ut i Askerelva ved store nedbørsmengder. Beplantningen består av vanntolererende stauder og trær, og med elvestein i bunn. Som løsning på høydeforskjellen fra Kirkeveien ned mot Drengsrudbekken er det satt opp en mur i naturstein med kortreist stein fra Larvik. Det er nå etablert brede sykkelveier og fortau for å øke den grønne mobiliteten og sikkerheten for de myke trafikantene.
Gjenåpningen av Drengsrudbekken er helt sentralt i prosjektet og bekkens supplerende flomveifunksjon når kapasiteten til regnbedene i Kirkeveien er nådd. Bekken lå tidligere i rør og var dekket med gressplen på gateplan. Målet var øke det biologiske mangfoldet ved å reetablere en bekk med frodig kantsone. Kantsonen er revegetert med stedegne arter, og det er lagt ut steiner sporadisk og i ulike størrelser som motvirker erosjon, samtidig som det gir preg av at Drengsrudbekken alltid har vært åpen. I samarbeid med ferskvannsøkolog er det anlagt kulper for fisk og djupål i bekken for å sikre overlevelsen av småfisk under tørrere forhold. Bekken har fått riktig bunnsubstrat for å gi gode gyteforhold for fisk. Bekken er i sin helhet tegnet i 3D for at den skal bli bygd som planlagt, og ikke utfra gravers tolkning av planene. I bakgrunnen av Drengsrudbekken ligger idrettsanlegget som bekken flettes inn i, som i sin helhet øker områdets estetiske kvalitet. Bekken former et blågrønt drag langs Kirkeveien hvor sildrende vann og fuglekvitter skaper en naturnær atmosfære. Det demper trafikkstøy, roer tempoet til forbipasserende og gir øyeblikk av tilstedeværelse.
Kategori: Parker, byrom, gater, torg
Beliggenhet: Asker, Akershus
Oppdragsgiver: Asker kommune
Byggeår: 2022
Prosjektperiode: 2019–2022
Areal/størrelse: 25 500 m²
Kostnad inkl. MVA: 140 mill. kr
Prosjektansvarlig: Jan-Roger Selnes
Landskapsarkitekt: Norconsult Norge AS, Hovedkontor
Ansvarlig landskapsarkitekt: MNLA Kjetil Espedal og Vårin Huser
Prosjekterende landskapsarkitekt(er): MNLA Kjetil Espedal og Vårin Huser
Rådgivere/konsulenter: Norconsult Norge AS, ferskvannsøkolog Håkon Gregersen
Entreprenør: Isachsen Anlegg AS
Anleggsgartner: Skaaret Landskap AS
Underleverandører: Skaaret Landskap AS
Annet: Fotograf: Johanne Hovland