Ideen bak prosjektet er å synliggjøre SINTEF sitt nærvær i Forskningsparken og i Oslo gjennom arkitektur, landskapsarkitektur og en tydelig miljøprofil. Målet er å løfte trivsel, samhold og rom for forskning.
Det arkitektoniske konseptet er å gi bygningsmassen og uteområdene en ny identitet og en sterkere profilering mot omgivelsene, betydelig reduksjon av energiforbruket, tydelig samspill mellom fasader og uteområder, og gi lavere drifts- og vedlikeholdskostnader.
Bygningsmassen ligger i grønne omgivelser, i en av de grønne «fingrene» fra marka gjennom byen og ned til fjorden. Mot nord er det opparbeida ny ankomstsone og nytt hovedinngangsparti med nye grønne landskap for opphold og kontemplasjon. Et svært viktig landskapsgrep har vært å «trekke landskapet gjennom bygget» og knytte sammen landskapet på nord- og sørsida av bygget. En raus ny uteterrasse med tilhørende amfi utgjør dette nye landskapet og formidler overgangen til det flotte sørvendte parkområdet, samtidig som bygg og landskap blir knytta sammen. Dette grepet har gitt kantina og alle som jobber i bygget direkte utgang til det frodige, sørvendte parkområdet. Hjertet i det sørvendte landskapsrommet er to freda skålgropfelt fra bronsealderen. På grunn av fredinga måtte alle konstruksjoner legges over det opprinnelige terrenget. Derfor er området rundt skålgropene utforma som en «nedsenka hage» slik at skålgropene er i hovedfokus, samtidig som det skaper en nærhet og et intimt uterom. Terrassen og amfiet er tilpassa skålgropfeltene og er utført i prefabrikkerte betongelement med slipt overflate, der tilslaget av Svelvik natursingel er synliggjort.
Mottoet for landskapsprosjektet har vært å skape «Et lite stykke Norge» som base for en norsk forskingsinstitusjon i verdensklasse. Et lite stykke Norge skapes gjennom bruk av norsk blomstereng, norske stauder, trær og norske materialer. SINTEF ønsker at parkområdet og uteterrassen skal bli en del av den offentlige grønnstrukturen slik at folk i nærområdet skal kunne nyte sola i den frodige SINTEF-parken.
Kategori: Næringsliv, representasjonsanlegg
Beliggenhet: Forskningsparken, Bydel Nordre Aker, Oslo
Oppdragsgiver: Stiftelsen Sintef. Kontaktperson: Fred Horghagen
Byggeår: 2020–2024 pågår
Prosjektperiode: 2019–2024 pågår
Areal/størrelse: 5 100 m²
Kostnad inkl. MVA: 12 mill. kr. eks. terrasse og amfi
Landskapsarkitekt: Bjørbekk & Lindheim AS
Ansvarlig landskapsarkitekt: Bjørbekk & Lindheim
Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Bjørbekk & Lindheim
Anleggsgartner: Fase 1: Sport og grøntanlegg AS. Fase 2: Skaaret Landskap
Arkitekt: ELEMENT arkitekter
Annet: Fotograf: Anna Julia Granberg/Bjørbekk & Lindheim