Trekonferanse og omvisning i forsøksparken UMB

22.aug kl 09.30 -22.aug kl 16.00

regjeringskvartalet 
Foto: Sundt & Thomassen: Regjeringskvartalet 

Arbeidet med trær har fått økt betydning. På det faglige området har vi utfordringer. Hvilke arter har vi å velge blant til parker og gater. Hva er god praksis for planting og etablering av trær? Hvordan virker trær og grønne områder inn på byklimaet? Hvilke vurderinger gjør vi når trær som er historisk og estetisk viktige kanskje må skiftes ut?

FAGUS og Norsk trepleieforum arrangerer konferanse på UMB, Ås, med foredrag og omvisning i Treforsøksparken. PÅMELDING HER

Arbeidet med trær har fått økt betydning. Et forskningsprosjekt i Manchester, England, viser at forventede klimaendringer vil øke temperaturen så mye at hetebølger vil true utsatte innbyggeres liv og helse. Et av de viktigste klimatiltakene er en plan om å øke antallet trær i byen med 10 %. På den andre siden truer fortetting, salting, forurensing, sykkelveier og andre både gode og dårlige hensyn, trær i byene.

Få temaer vekker så mye engasjement lokalt. Både felling av trær og manglende sol og utsikt kan få bølgene til å gå høyt. På det faglige området har vi utfordringer. Hvilke arter har vi å velge blant til parker og gater. Hva er god praksis for planting og etablering av trær? Hvordan virker trær og grønne områder inn på byklimaet? Hvilke vurderinger gjør vi når trær som er historisk og estetisk viktige kanskje må skiftes ut?

Ingjerd Solfjeld, Seksjon veg- og gateplanlegging, Statens vegvesen Region Øst:
Statens vegvesen har lange tradisjoner for bruk av trær langs veger og gater. Behov for utarbeidelse av veiledningsmateriell og kompetanseheving er stort både innenfor etaten og hos andre.
Trær representerer store kultur- og naturverdier og gir en opplevelse av skjønnhet. Å bedre kunnskapen om etableringen av trær er viktig. Det tar bare noen timer å plante et tre, men det arbeidet som utføres i planteprosessen vil påvirke vekst og utvikling i mange år framover.

Per Anker Pedersen, Institutt for plante- og miljøvitenskap, Universitetet for miljø- og biovitenskap:
I mange år har grøntanleggsbransjen vært nysgjerrige på om det er mulig å ta i bruk et større sortiment av trær i Norge. Hovedmålet med plantingene i Treforsøksparken er å få et bedre grunnlag for å anbefale trær til ulik bruk i Norge, og således et større mangfold i bruken av trær i norske grøntanlegg. Problemstillinger som nye skadegjørere og oppføring på svarteliste krever også utprøving for at vi skal ha gode arter og sorter til parker og gater. De første trærne ble plantet i 2005 og det er nå mulig å se at enkelte arter virker lovende, og andre har vist seg ikke å tåle klimaet så godt.

Omvisning i Treforsøksparken med Per Anker Pedersen
Vi ser på en del av de artene og sortene som har vært omtalt i foredraget. (Husk gode sko og sjekk værmeldingen!).

Oliver Bühler, Skov & Landskab, Universitet i København
Bytrær: Multitalenter under vanskelige forhold. Erfaringer fra forskning og praksis i Danmark.
Mange byer har planer om å plante mange trær for bedre lokalklima, som et LOD-tiltak (opptak av overflatevann), for skygge og temperaturutjevning, og naturligvis for trivsel, identitet og mye annet. Men hva skal til for at trær vi planter har en fremtid i sitt miljø, at de skal vokse, trives og utføre de økosystemtjenester vi ønsker av dem? Danske erfaringer med vegetasjon og klima samt om etablerings- og skjøtselstiltak som bidrar til en vital trebestand.

Bjørn Anders Fredriksen, FAGUS: Historisk verdifulle trær – noen refleksjoner.
Hva gjør et tre historisk? Om kildeundersøkelser og analyser av trær som kulturminner. Hvordan kan slik kunnskap brukes i praksis? Hvordan kan et tettere samarbeid mellom forvaltere og fagfolk gi økt innsikt i bevaringsspørsmål?

Glen J. Read, Tree Solutions: Trepleie og bevaring av gamle trær.

Arrangør: FAGUS – Faglig utviklingssenter for grøntanleggssektoren og Norsk Trepleieforum NTF

Kontakt:
FAGUS v/ Hege Abrahamsen
Schweigaards gate 34 F2, 0191 Oslo
Telefon +47 94 14 32 10
www.fagus.no
hege.abrahamsen@fagus.no