Treprotest mot slottsgartneren

De trodde ikke sine egne ører da de hørte slottsgartnerens beslutning om å hugge ned trærne i Slottsparken.

Foto: Carl Martin Nordby Slottet

– Ingen fare. Trærne i Slottsparken kan stå i mange år til. 

Slik lyder konklusjonen til soppekspert Leif Ryvarden og insektekspert Lars Ove Hansen. De tar til orde for å omgjøre slottsgartnerens beslutning om å hugge ned de 170 år gamle trærne i Slottsparken.

- Kan skrante i 100 år

Aftenposten omtalte 12. juni Det kongelige hoffs plan for Slottsparken, som NLA gjenga her på hjemmesiden. Les saken her. Rådføringer og en rekke faglige vurderinger, blant annet sikkerheten til folk som ferdes i parken, ligger til grunn for avgjørelsen om å hugge ned de to firedoblede alleene.
Men flere eksperter Aften har vært i kontakt med mener trærne bør kunne stå i opp til 100 år til, selv om slottsgartner Tor Smaaland har kommet til en annen konklusjon.

Ryvarden er professor i mykologi og Hansen er leder i Norsk entomologisk forening. De trodde knapt sine egne ører da de hørte slottsgartnerens vurdering. Og etter en times vandring langs trerekkene i Slottsparken, er de klare i sin dom.

– Det er ikke noen fare. Det er ikke tegn til soppdannelse. De ser ut til å være i god kondisjon. Jeg er forbauset over at det ikke er almesyke her, og jeg tror de fleste trærne kan stå i 10 til 30 år til, kanskje lenger, sier Leif Ryvarden, og ser bort på en gammel alm.

– Se her, skudd direkte på stammen. Dette tyder på at treet er litt stresset. Men et tre kan gjerne stå og skrante i 100 år. Jeg ville holdt øye med trærne og tatt ned ett og ett tre etter hvert som tiden er inne, sier Ryvarden.

- Ikke alle på en gang

Slottsgartneren hevder det ikke nytter å felle et svakt tre her og der i de massive fireraders alleene fordi trærne støtter seg til hverandre. Hvis det skapes store hull i trerekkene, svekkes trærnes evne til å stå imot vinden, konkluderes det.

– At de støtter hverandre, tja. De gjør nok det, men flere av dem står mer eller mindre alene. Det er ikke nødvendig å ta ned alle på en gang, tror Ryvarden.

Insektekspert og entomolog Lars Ove Hansen nikker. Han fraråder på det sterkeste å felle trærne i en omgang.

– Hvis man tar alle på en gang, vil mye av det biologiske mangfoldet som er knyttet til dem få et problem eller forsvinne helt. Hvorfor kan en ikke bevare litt biologisk mangfold i byen også?, spør Hansen.

I forrige uke stoppet et trevelt trikken på Frogner. "Et svært tre knakk i to på ett sekund og falt" fortalte et øyenvitne.

Hansen er ikke redd for trær som faller og kjøper heller ikke slottsgartnerens argument om sikkerhet.

– Nei, man må leve litt farlig. Man vet jo aldri når det kommer en Dagmar, men hvis man skal gå rundt å bekymre seg for trær som faller, kan man like gjerne droppe å ha trær, mener Hansen.

Slottsgartneren ønsker ikke å kommentere reaksjonene som er kommet etter Aftenpostens artikkel om den planlagte nedhuggingen av trærne i Slottsparken. Gartneren ønsker heller ikke å utdype tiltakene som er nevnt i perspektivplanen "Slottsparken 2011-2025".

Dette mener ekspertene

Aften har spurt et knippe eksperter på ulike fagfelt om hvordan de vurderer fremtidsplanen for Slottsparken.

Jan Wesenberg, botaniker og redaktør av tidsskriftet Blyttia
- Trærne kan godt få stå til de faller ned. De kan skiftes ut én og én. Det blir tynt å argumentere med sikkerheten for et så drastisk inngrep. Gamle trær fører med seg et rikt og variert biologisk mangfold. Det må være måte på hvor pent og pyntelig det skal være. Flere av disse trærne bør kunne bli over 300 år gamle, og enda eldre om de styves. Å radere alt for deretter å plante nytt er et for brått og enkelt grep.

Jostein Bjørbekk, daglig leder i Bjørbekk & Lindheim landskapsarkitekter
- Hvis en tar ned alle trerekkene samtidig, vil de åpne opp området og parken vil fremstå på en helt annen måte enn hva som opprinnelig har vært tenkt. Trærne har jo en begrenset livslengde, og på ulike tidspunkt vil alderen være kritisk med tanke på sikkerhet og utseende. Det er eksempler på at alleer repareres ved at en tar ut enkelte trær og reparerer suksessivt. Vi vil helst beholde inntrykket av store trær i alleene. Kanskje er delvis foryngelse svaret.

Håkan Billing, leder i Norsk ornitologisk forening avdeling Oslo og Akershus
- Gamle trær er særdeles verdifulle, og bør spares i det lengste. Fare for sikkerhet? Hvor ofte hører du om trær som faller over folk. Det er bedre å gjøre tiltak for å bevare dem. Man kan henge opp greiner i stålvaiere. Man kan også la høystubber stå igjen. Å felle alt vitner om gammeldags parktenkning. Det bør lages en bevaringsplan. Det er mange arter som søker føde i gamle trær, blant annet spetter, og trekryperen hekker under barken.

Lars Roede, arkitekt og byhistoriker
- Jeg bøyer meg helt for avgjørelsen om å hugge ned trærne. Det å sminke lik, det går ikke. Det kan være riktig å begynne på nytt. Det blir en vakrere park hvis man planter i takt, lapping fungerer dårlig i en allé. Jeg er litt uenig i at man skal plante i generasjoner. Det å restaurere barokkhager, handler om å starte på nytt. Alle trærne i alleen bør plantes samtidig. Når soldater marsjerer på geledd, bør de være like høye.

Kilde: osloby.no