Norsk Lyspris 2016 til Bankplassen

Bankplassen Oslo, Biblo Tøyen Deichmanske bibliotek og The Well er vinnerne av Norsk Lyspris 2016. Prisen ble delt ut på Lysets dag 9. november i Kanonhallen på Løren i Oslo.

Foto: Dronninga landskap Skjermbilde 2016-11-16 kl. 13.11.23

Tilsammen ni lysprosjekter og –produkter var nominert i tre ulike klasser: Beste innendørsprosjekt, Beste utendørsprosjekt og Åpen klasse. Det rapporteres om høy stemning blant de over 200 deltakere under kåringen av Norsk Lyspris 2016, som ble delt ut på Lysets dag. Konferansier Olli Wermskog geleidet publikum gjennom prisutdelingen, som ønsker å synliggjøre gode og innovative lysprosjekter i Norge.

Zenisk stakk av med tre priser, blant annet for lyssettingen av Bankplassen.

vinnerne
Kristin Fagerhaug (Norges Bank), Kristin Bredal (ZENISK), Ragnhild Momrak (Dronninga Landskap), Stefan Maassen (ZENISK) mottar Lysprisen 2016 for Bankplassen.

Beste utendørsprosjekt: Bankplassen, Oslo

Juryens begrunnelse:
Belysningen på Bankplassen i Oslo tilfører nytt lys på en edruelig og intuitiv måte. Lysdesignets tekniske kvaliteter er godt løst ved de støpte lyktene, som bevarer noe av vår felles historie og samtidig benytter seg av ny teknologi. Noe som vitner om godt samarbeid mellom prosjektets aktører og god teknisk kunnskap. Det er brukt grep fra scene og teater på en nennsom, men effektiv måte. Prosjektet viser at man kan tenke på lys på mange ulike nivåer, alt fra planlegging, samarbeid med landskapsarkitekter og helt ned på armaturnivå. Lysdesignet respekterer byrommet, både i en historisk og moderne kontekst. 

Fakta om prosjektet:
Lysdesign: ZENISK AS
Eier av prosjektet: Bankplassen
Hovedaktører i prosjektet: Norges Bank
LARK: Dronninga Landskap
Leverandører: Østlandske Montasje & NSI, iGuzzini
Elektroentreprenør: Elektriker AS

 

To andre utendørsprosjekter fikk Norsk Lyspris' Diplom for beste utendørsprosjekt 2016:
Norsk reiselivsmuseum_Statsbygg

Norsk Reiselivsmuseum
Fasadebelysning for Norsk Reiselivsmuseum i Balestrand formidler innholdet og meningen med museet. Prosjektet viser at lysdesign kan være formidler av innhold og merkevare. Lysdesignen er innovativ i måten gobo-designet er brukt på fasaden. I et metaperspektiv kan en si at det kunstige lyset påpeker og formidler det norske lyset som attraksjon i måten norsk natur oppleves gjennom lys.

Konseptets bærende idé er å vise en tolkning av det beste Norge har å by på for tilreisende, nemlig fjord og fjell. Balestrand har en lang historie som reisemål på grunn av de flotte fjellene i nærheten. Motivet til belysningen er hentet fra Balestrand som viser bygda med Kvikne hotell i forgrunnen, sett fra fjorden og fjellpanorama i bakgrunnen. 

Juryens begrunnelse
Prosjektet viser kunstnerisk høy kvalitet, med en fasade som gjenspeiler museets innhold på utsiden. Goboen som lyser opp bygget på utsiden signaliserer museumets innhold. Prosjektet viser et godt eksempel på bruk av mediafasade brukt i en nordisk kontekst.  Belysningen har høy grad av funksjonalitet og teknisk kvalitet, med et tydelig konsept og velutført løsning.

Fakta om prosjektet:
Lysdesign: ZENISK AS
Hovedaktører i prosjektet: Statsbygg, Balestrand kommune, Askim/Lantto Arkitekter
Leverandører: Martin Professional, Louis Poulsen

Stavanger Torg_Ingvild Ween
Foto: Ingvild Ween

Stavanger Torg
Belysningskonseptet for Stavanger Torg setter fokus på hvilke muligheter det ligger i å benytte lysdesign og beste tilgjengelige teknologi i et byrom som lerret. Lyset spiller hovedrollen i hvordan området oppfattes gjennom døgnet, månedene og årstidene. Anlegget med hele 21 Gobo-lyskastere er det største i Europa, og sannsynligvis det første prosjektet av denne størrelsen som kombinerer funksjon og effektbelysning i en og samme armatur. 

Lysdesignet skal skape en dynamisk belysning gjennom året, som gjenspeiler årstidene knyttet opp mot en stedsforankring til Stavanger. Lysdesignet er med på å definere torget og gjør det til en levende møteplass som spiller på lag og lager en type harmoni mellom det urbane og de naturgitte forutsetningene. 

Fakta om prosjektet:
Lysdesign: Halvor Næss Belysningsdesigner AS
Lysdesign forprosjekt: Halvor Næss Belysningsdesigner AS, ZENISK AS
Hovedaktører i prosjektet: Heyerdahl Arkitekter AS, Landskapsfabrikken AS, Sivilarkitekt Tordis Hoem AS, Halvor Næss Belysningsdesigner AS, Lyse Elnett, Lysfix AS
Leverandører: Martin Professional, Stolper AS, SML Lighting, Nortronic, Kreativ Plast, Tangen & Co, ERCO, iGuzzini, Helvar, Nicolaudie (dmx).

Les alt om Norsk Lyspris 2016 på hjemmesiden til Lyskultur