Oslo bys arkitekturpris 2015 til Bjerkedalen park

For første gang har et grøntanlegg vunnet Oslo bys arkitekturpris. Bjerkedalen park gikk seirende ut av årets finale. Dronninga landskap fikk heder, ære og 50.000 kroner i en høytidelig seremoni i Oslo Rådhus 15. oktober.

Foto: Camilla Jensen Bjerkedalen p

– At landskapsarkitektur vinner med en park, på grunn av kvalitet, er veldig viktig, sier en glad Rainer Stange i et intervju med Byplan Oslo. Byggherre er Oslo kommune v/Bydel Bjerke, Filter arkitekter har tegnet paviljongen, anleggsgartner var Steen & Lund, ellers har Ljos, SWECO, COWI, Bymiljøetaten og Vann- og avløpsetaten bidratt med sitt.

Resultat av Groruddalssatsingen
Bydel Bjerke startet prosessen med å realisere det 36 mål store prosjektet, for åtte år siden, som en del av Groruddalssatsingen. Området har vært friområde siden blokkbebyggelsen i Refstadveien på Bjerke kom på 60-tallet. Bjerkedalen park er fornyet med gangveier, planterikdom, kafé og plass til aktiviteter og rekreasjon. Hovinbekken er åpnet og renner gjennom hele parken, blant planter og under broer. I søndre del kan man bade om sommeren og gå på skøyter om vinteren. Området lå brakk, det var mange ideer, mye fagkunnskap om området, men det manglet penger. Med Groruddalssatsingen bedret dette seg.

I 2009 avholdt bydelen en konkurranse om parken, der Dronninga landskap sitt forslag vant fram. Perspektivet fra Marka til fjorden var framtredende i konseptet. – Det har blitt en klassisk og enkel park, men samtidig ny og ujålete, sier Sissel Andresen, prosjektleder for parken i Bydel Bjerke. – Vi var veldig opptatt av de blågrønne sammenhengene, istemmer Stange. – Vi tok utgangspunkt i Hovinbekken som dannet logikken i landskapet.

Godt samspill
– Vi har hatt et fint samarbeid med Filter arkitekter som har tegnet paviljongen. Ofte skal landskapsarkitekturen bidra med “noe grønt” rundt et bygg, men her er det et bygg som skal integreres i en parkstruktur. Artig å bytte roller. Det er heller ikke hverdagskost at parker av denne størrelsen realiseres. Parken har kostet 50 millioner kroner og paviljongen 10 millioner. Det er mange andre ting kommunen kunne brukt 60 millioner på. Dette er ikke noe man ha. Men her har alle gitt litt ekstra, og vi har fått veldig mye for pengene.

Bjerkedalen park har vært i bruk en god stund, og Sidsel Andersen fryder seg over resultatet. ­– Kvinner generelt og innvandrerkvinner spesielt føler seg trygge her. Du ser innvandrerkvinner med niqab og joggesko som er ute for å trimme. De føler seg hjemme der. Innvandrerkvinner går veldig mye, fordi de kan ikke kjøre bil, de kan ikke sykle engang, og nærgangveinett og parker er viktige strukturer for dem. Litt gøy å observere at de bruker parken, i tillegg til alle andre.


Kilde: Audun Wik, Byplan Oslo 16. oktober
Les om Bjerkedalen park i NLAs prosjektdatabase
Bjerkedalen5
Hovinbekken er gjenåpnet og gjenskapt etter mange år i rør, til glede for dyr og mennesker i området.
Foto: Camilla Jensen

Bjerkedalen park
Bjerkedalen park er vinner av Oslo Bys Arkitekturpris 2015. Fra venstre: leder i byutviklingskomiteen Øystein Sjøtveit, Tharan Fergus, Vann- og avløpsetaten, Rainer Strange, Dronninga landskap, Kari-Anne Mathisen, bydelsdirektør bydel Bjerke, Thomas Lærdahl, Filter arkitekter, Cathrine Sparre, Bymiljøetaten, Pål Lund, Steen og Lund AS, byutviklingskomiteens nestleder Espen Ophaug.

Foto: Oslo kommune/Sturlason.