Falldekke av plast - til barnets beste? Seminariekompendiet og screeningundersøkelsesnotat

I januar 2020 arrangerte Naturvernforbundet og NLA i samarbeid et seminar om falldekke. Her presenteres oppdateringer som har kommet i løpet av året.  

Foto: Martin Brandtzæg DSC_0059.JPG (articledisplay)

Det har skjedd mye på falldekkefronten siden seminaret, og Naturvernforbundet har i samarbeid med Forbrukerrådet fått gjennomført en undersøkelse av falldekker utført av NILU sitt miljøgiftlaboratorium. 

Vedlagt er oppsummeringsheftet fra falldekkeseminaret.

I screeningsundersøkelsen på prøver fra et utvalg vanlige falldekker lokalisert i skole, barnehager og lekeplasser i Norge desember 2019 ble det identifisert over 110 kjemiske forbindelser ut over selve plast- og gummimaterialet. Heriblant prioriterte miljøgifter med dokumentert farlige egenskaper: ftalater, klorparafiner og fosfororganiske flammehemmere. De to sistnevnte miljøgiftgruppene ble her funnet for første gang i slike fallunderlag i Norge, og er etter det vi vet heller ikke tidligere undersøkt. Det ble også påvist flere stoffer som kan gi kraftige kontaktallergier og astma. Funnene er blitt formidlet til både myndigheter og media, og resulterte blant annet i dette medieoppslaget: https://www.dagbladet.no/nyheter/lekeplasser-dekket-av-miljogift/72587111

Omsorgsbygg, som er ansvarlige for alle kommunale barnehagebygg i Oslo, tester nå ut muligheten for å legge underlag av kork. Vi håper dette gir positive resultater, og at vi i tiden fremover ser flere barnehager med mindre plast, både inne og  uteområdene. Kork er nå godkjent for fallhøyder opp til 3 meter, og er et naturprodukt av foredlet bark, og er et mer miljøvennlig alternativ til fastdekke i plast. Korkbelegg er et nytt produkt, men godkjent som falldekke i EU. Og ivaretar forskrift om sikkerhet ved lekeplassutstyr og kravene til universell utforming i Teknisk forskrift (TEK17).

Naturvernforbundet oppfordrer til:  

  1. Følg arealnormen, stort nok uteområde reduserer slitasjen – 25 kvm. per barn i barnehagen og 30 kvm per barn i skolen. 
  2. Velg materialer uten tungmetaller, og unngå impregnert tre og gummiasfalt, fallmatter og kunstgress av oppmalte bildekk (SBR).
  3. Universell utforming kan sikres ved kreativ utforming av uteområdet.
  4. Lavt lekeplassutstyr (under 60 cm) krever ikke fallunderlag.
  5. Barn trenger naturlig miljø og varierte lekeplasser med søle, pinner, insekter og mark.

Naturvernforbundet har utviklet veiledningshefter for både Plast- og giftfrie barnehager og for Plast- og giftfrie skoler og fritidsordninger. Vi håper disse kan være til videre inspirasjon. Send gjerne materiellet videre til interesserte. 

Følg arbeidet videre på www.naturvernforbundet.no 
Se omtale av seminaret på Naturvernforbundets hjemmeside