Invitasjon til innspill om definisjon av byøkologi, frist 1. november

Plan- og bygningsetaten, Oslo Kommune og AHO har hatt en dialog vedrørende ordlyd for en definisjon av begrepet byøkologi. Vi ønsker med dette å få tanker og innspill til å forbedre definisjonen.

Foto: ByKuben Skjermbilde 2020-09-23 kl. 11.32.25

Bakgrunn
Vi har sett på mange ulike utenlandske kilder for å se hvordan begrepet defineres andre steder. Dette har fungert som et utgangspunkt for å lage vår egen definisjon, tilpasset en norsk forståelse. Fra PBE har Oda Ellensdatter Solberg, Kristian Ophaug-Vea og Inger Margrethe Seim deltatt i denne dialogen, i tillegg til ByKuben. Fra AHO har Marianne Skjulhaug bidratt, da hun er ansvarlig for faget byøkologi ved arkitekthøyskolen i Oslo (AHO). Det er et mål for oss å kunne samles om en felles definisjon. Felles oppfattelse av hva begrepet innebærer vil kunne gi positive ringvirkninger, ved økt bevissthet og forståelse for feltet. Et minimum bør i alle fall være at Oslo kommune ikke opererer med ulike definisjoner.

Som kortversjon har vi ofte benyttet følgende formulering for å forklare byøkologi: 
Byøkologi er samspillet mellom mennesker og natur i by

Problemet med en så kort definisjon kan være at ulike fagfelt vil lese dette med ganske ulike briller, og man vil sitte igjen med helt ulike forståelser av hva det faktisk innebærer. Setningen kan gjerne stå, men bør suppleres med et konkretiserende innhold. Vi har lagt vekt på å fange opp både lokale og globale konsekvenser av byenes avtrykk.

I nåværende virksomhetsplan for ByKuben har vi landet på følgende definisjon:
Byøkologi dreier seg om en bærekraftig balanse mellom naturens livsformer og menneskenes liv og virksomheter. Lokalt vil en slik byutvikling ta hensyn til naturgitte verdier, samtidig som den drar nytte av innbyggernes ressurser. Globalt handler byøkologi om hvordan byområdene kan utvikles for å redusere avtrykket fra produksjon, transport og drift.

Eventuelle innspill til justeringer av definisjonen bes sendes til ByKuben innen 1. november. Innspillene sendes på e-post til

Andreas Fadum Haugstad
Prosjektleder
andreas.haugstad@pbe.oslo.kommune.no
47 92014116
ByKuben – Oslos senter for byøkologi 
Besøksadresse: Myntgata 2, inngang C

Last ned Virksomhetsplanen som pdf