Klimahuset åpnet på Tøyen

Det nye utstillingshuset om klima og klimaendringer ved Naturhistorisk museum i Oslo er åpnet. Det er det første i sitt slag i Norden og vil romme utstillinger om vår tids største utfordring.
Foto: Vårt Oslo Klimahuset

— Klimahuset skal gi innsikt i og kunnskap om klimaendringene. Skape undring og øke nysgjerrigheten. Som et moderne museum skal det være et levende møtested – med rom for opplevelser, utstillinger og debatter, sa kronprinsen i sin tale

Tirsdag 16. juni kunne åpningen endelig gjennomføres, med kronprins Haakon, forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H), Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV), Unicef-ambassadør Penelope Lea, UiO-rektor Svein Stolen og investor Jens Ulltveit-Moe blant gjestene.

Målgruppen er tenåringer

Klimahuset er det første nybygget i Botanisk hage på over hundre år. Det første huset av sin type i Norden og klimahus nummer fire i verden. Bygningen er 650 kvadratmeter stor og vil inneholde både forskningsbaserte utstillinger og et amfi med plass til 140 mennesker.

Hovedmålgruppen vil være ungdom i alderen 14 til 16 år, og Naturhistorisk museum har inngått en avtale med Oslo kommune om å ta imot alle tiendeklasser som vil lære mer om hvordan jordas klimasystem fungerer, hvilke konsekvenser global oppvarming har, hvilke løsninger som finnes, og hvordan man selv kan bidra.

– Vi vil skape et levende og relevant møtested for klimaspørsmål, og engasjere våre besøkende til å bidra til en mer bærekraftig framtid, sier Tone Lindheim, direktør ved Naturhistorisk museum. Utenfor huset skal det også utformes en klimahage myntet på barnehagebarn.

Klimahuset er åpne for publikum, men adgangen vil av smittevernhensyn være begrenset den første tiden.
Praktisk info, åpningstider, m.m. på hjemmesiden til Naturhistorisk museum

Klimahuset NHM

Klimahuset er et forbildeprosjekt i FutureBuilt

- og er et nullutslippsbygg i henhold til kriteriene i Zero Emissions Buildings (ZEB).
Byggherre: Universitetet i Oslo v/Eiendomsetaten
Arkitekt: Lund Hagem Arkitekter AS
Landskapsarkitekt: Atsite
Interiørarkitekt: SixSides
For flere prosjektfakta, sjekk FutureBuilts Prosjektdatabase

Les mer om prosessen og historien bak Klimahuset på KlimaOslo.no

Obos bidrar til Klimahuset