Råd for byarkitektur opprettet i Trondheim

Formannskapet i Trondheim har vedtatt å opprette et Råd for byarkitektur og ansette byarkitekt, fra 1.1.2022. Lisbet Haug er NLA Trøndelags representant inn i det nye rådet.

Foto: Matthias Herzog for SLA, Brattøra friområde SVINGBRUA

Medlemmer i Rådet for byarkitektur, Trondheim kommune

Trondheim kommune: Byarkitekten – leder av Rådet
NTNU, Fakultet for arkitektur og design: Steffen Wellinger (2022-2023) 
Trondhjems arkitektforening, TAF: Velges på generalforsamling (2022-2023) 
Norske landskapsarkitekters forening avd. Trøndelag: Lisbeth Haug (2022-2023) 
Håndverkerforeningen i Trondheim: Torgeir Rønning (2022-2023) 
Næringsforeningen i Trondheimsregionen: Michelle Wright (2022-2023)  

Mandat for rådet 

Det opprettes et Råd for byarkitektur fra 1.1.2022 med følgende mandat

a)  Rådet for byarkitektur skal rådgi og uttale seg om aktuelle saker og temaer av prinsipiell eller overordnet karakter som angår byens form og utseende 

b)  Rådene bør, så langt det er faglig forsvarlig, være forankret i gjeldende byutviklingsstrategi. 

c)  Rådet kan foreslå å ta opp andre temaer og saker etter eget initiativ. 

d)  Hvert medlem av rådet, samt Byarkitekten, har én stemme. 

e)  Rådets uttalelse følger en sak fram til politisk behandling. Dersom rådet ikke kommer fram til enighet, skal dette fremgå av uttalelsen. 

f)  Rådet skal sammen med ordfører og byutviklingsdirektøren, være jury for kommunens byggeskikkpris. Sekretariatsfunksjonen skal ligge hos Byarkitekten. 

g)  Rådets medlemmer kan ikke være med å gi råd i saker der de har egne interesser eller nære forbindelser til de som har særskilte interesser i saken. I slike tilfeller skal dette varsles Byarkitekten, som leder rådet, før møtet. 

h)  Rådet skal ha en fri stemme. 


Rådets oppgaver og organisering 

Rådet opprettes for å kunne gi Trondheim kommune en større mulighet til å etterspørre faglige råd i store og krevende byutviklingssaker, og for å skape en større og bredere debatt om arkitektur. Medlemmene i rådet vil ha ulik fagbakgrunn og kan gi verdifulle innspill som vedlegges sakene til politisk behandling. Rådet skal behandle viktige plan- og utbyggingssaker der det bes om faglige innspill. Rådet kan ta opp byutviklingstema på eget initiativ. 

Rådet for byarkitektur kan ha inntil seks medlemmer, der fem oppnevnes av formannskapet for en prøveperiode på 2 år. Ved behov for skifte av medlemmer innenfor perioden orienteres formannskapet, med mulighet for formannskapet til å komme med innsigelse. Dette gjelder ikke varamedlemmer. Byantikvaren kan delta i møtene og bistår i spørsmål om bevaringsinteresser, men uten stemmerett. Etter prøveperioden på to år skal ordningen evalueres før den eventuelt blir videreført. Evalueringen gjennomføres høsten 2023 av Rådet, to politikere og to fra Kommunedirektøren. 

Rådet ledes av Byarkitekten og møtes ca 10 ganger pr år. Aktuelle saker det ønskes råd om, må sendes Rådets leder senest én uke før møtedato. Det må tydelig framgå hvilke problemstillinger som ønskes belyst, hvilken status saken har og hvilke muligheter som finnes for å påvirke plangrep og arkitektoniske løsninger. 

Inviterte organisasjoner foreslår medlemmer til Rådet i en åpen prosess. Det er ønskelig at medlemmene sitter i to år, og at hovedmedlem og varamedlem er på valg hvert sitt år for å ivareta en overføringsverdi. Det anbefales at hovedmedlem og varamedlem forbereder saker til møter sammen. Varamedlemmer kan, for å få erfaring, møte med observasjonsstatus og uten talerett i møter der det ikke er behov for varamedlem.  

Stillingsbeskrivelse for byarkitekt 

Det utlyses en ny stilling som Byarkitekt i Trondheim kommune med følgende mandat: 

  • a)  Utvikle Byarkitektens rolle. 
  • b)  Være rådgiver for offentlige og private aktører i viktige byutviklingssaker. 
  • c)  Tilrettelegge for engasjement og debatt rundt arkitektur og byutvikling. 
  • d)  Bidra til å oppnå høy kvalitet i byutviklingen. 
  • e)  Lede Rådet for byarkitektur. 
  • f)  Sekretariat for byggeskikkprisen i samarbeid med Byplan- og Byggesakskontoret. 
  • g)  Byarkitekten skal ha en fri stemme. 

Det er kun satt av midler til én stilling som Byarkitekt. Det er avgjørende at denne stillingen benyttes til overordnet rådgiving og informasjon. Mandatet må ikke bli for omfattende så lenge Byarkitekten kun består av en person. Kommunedirektøren påpekte i sin utredning til saken at det er en forutsetning at byarkitekten ikke skal være en person, men en gruppe ansatte med en leder tilsvarende som for Byantikvaren. Dette er fremdeles avgjørende for at funksjonen Byarkitekt skal kunne fungere etter hensikten. 

Organisering 

Byarkitektens organisasjonsmessige plassering er på Byutviklingsområdet ved enhet for Kart og Arkitektur. Byarkitekten samlokaliseres med Byantikvaren ved samme enhet. 

Arkivsak 20/66375 Trondheim kommune