Bybanen i Bergen og treflyttingen - nå plantes de tilbake

Ombruk av vegetasjon? Også trær kan flyttes på og plantes om igjen et nytt sted. Det har de gjort i Bergen i forbindelse med bygging av Bybanen.

Foto: Stein Wikholm Wikholm treflytting LIND

 Store gamle trær er gravd opp og satt i pensjon

– Hundre lindetrær ble løftet opp fra traseen til bybanen for fire år siden og flyttet til midlertidig pensjon på Stend vgs med naturbrukslinje på Fana. Nå skal trærne tilbake til byen og plasseres på Møllendal, i Kanalveien, i Fyllingsdalen - og på Kronstad.

Landskapsarkitekt Ingrid Haukeland, prosjektleder hos Bybanen utbygging, er på plass når giganten fra Fyllingsdalen nå får et nytt hjem på Kronstad.

Trærne på plass. Bybanen utbygging
Inne i på et helt eget område, nærmest en liten trafikkøy, skal tre store lindetrær få et nytt liv. Foto: Bybanen utbygging

– Tre trær skal opp i gamle Inndalsveien, pluss at et par trær settes inne på nabotomten for å myke litt opp i påvente av at det der kommer et bygg i framtiden. I alt er det snakk om ni omplasserte trær i dette området.

For alle som husker hvordan det så ut her rundt gamle Kronstad jernbanestasjon for noen år tilbake, er forvandlingen formidabel. Haukeland forteller til Bergensavisen at hun selv, før det omfattende arbeidet med Kronstad bybanestasjon tok til i 2018, hadde en runde for å registrere det som var inne på området.

Mange mindre

– Da sto det bare en liten forvillet seljebusk, og ikke et eneste tre. Nå får vi inn de tøffeste og flotteste trærne du kan tenke deg, rundt ti-tolv meter høye lindetrær som vil gi en veldig flott effekt for alle menneskene som bor i dette området.

Haukeland gleder seg til å toppe det hele med en rekke mindre trær på det store stasjonsområdet – japanske kirsebær og andre blomstrende trær.

At Bybanen utbygging i sin tid valgte å ta vare på veldig mange av trærne, har blitt møtt med positiv respons. Ikke minst når en nå ser at trærne får nye og viktige oppgaver. Da man var ferdig i Fyllingsdalen sist sommer, og tolv lindetrær var kommet i ny jord og rododendronen sto i full blomst, var det bare smil og hyggelige tilbakemeldinger å få fra fyllingsdølene.

– Vi bruker en en god del omtanke og penger på å gjøre publikumsarealene gode. Der publikum skal gå, stoppe og se - bruker vi mye for å få god kvalitet, forteller Haukeland.

Gigantene fra Fyllingsdalen

De tre første av gigantene fra Fyllingsdalen skal omplasseres og nestoren blant Bergens trepleiere, Sigurd Sondre Huvestad, er på plass. Han har fulgt trærne fra de ble flyttet til Stend for fire år siden, og mener de kan være 40-50 år gamle. Rene ungdommen sammenlignet med lindetrærne som sto like ved der det i dag anlegges Haukeland bybanestasjon. Disse er fra slutten av 1800-tallet, og skal også plantes ut igjen.

Kilde: Tom R. Hjertholm, Bergensavisen 03.02.2022  

Kanalveien_Tom hjertholm
Kanalveien: Ingrid Haukeland fått på plass en del av de mange lindetrærne som tidligere sto foran Postterminalen. Foto: Tom R. Hjertholm