Nå kan du nominere kandidater til Jacob-prisen, frist 8. juni

Nå kan du nominere kandidater til Jacob-prisen. Det kåres kun én vinner hvert år. Prisen har lang historie, men har aldri før gått til en landskapsarkitekt.

Foto: Illustrasjon til saken - Hovinbekken, en av Oslos gjenåpnede bekkeløp, Bjørbekk & Lindheim hovinbekken-med-born-seb-2020-1

Pris til designer som tenker nytt og utfordrer status quo

Prisen deles ut til et kontor, eller en person som har utmerket seg, enten ved å være nyskapende og pushe faget og/eller ved å vise utmerket design gjennom flere prosjekter. Foreslå kandidater dersom du tenker på noen som fortjener prisen.

Jacob-prisen har vært utdelt siden 1957 og er den mest høythengende utmerkelsen DOGA gir til designere og arkitekter som flytter grenser og fører fagene videre.

– Vi ser etter de som tenker nytt og utfordrer status quo. Vinneren av Jakob prisen er en som leder an ­– ikke en som følger etter, konstaterer Guri Mo, interiørarkitekt og partner i Zinc. Hun er leder av årets fagjury.

Prisen skal gå til en fagutøver som har hatt stor innflytelse på utviklingen av eget fagområde eller som grensesprengende utøver mellom flere fagområder. Hva betyr dette i praksis for juryens vurdering av aktuelle kandidater?

Å bruke fagene for å løse samfunnsutfordringer 

– Det handler om å skape noe som er mer enn bare en fysisk gjenstand eller et byggverk. Det handler om å bruke fagene for å løse samfunnsutfordringer og inspirere til nye måter å tenke på. Det er dette som skiller Jacob-prisen fra andre fagpriser, forteller Mo.

Les mer om prisen på DOGAs hjemmeside 

Hva juryen ser etter og skjema for online nominasjon 

Linn_DSC1959_crop-1400x1400
Linn Riise Handal kom inn i juryen til Jacob-prisen i 2022. Foto: Sweco Architects

 
- Det hadde vært veldig stas om landskapsarkitekter blir mer oppmerksomme på prisen og at det kommer inn landskapsarkitektur-kandidater innen fristen 8. juni, sier Linn Riise Handal til landskapsarkitektur.no

Linn Riise Handal kom inn i juryen til Jacob-prisen i 2022. Juryens sammensetning skal reflektere DOGAs fagområder med 11 ulike disipliner. Da juryen kun har fem medlemmer, har DOGA et system der disiplinene rullerer. I inneværende periode (2022-2024) har altså landskapsarkitektene en plass i juryen.