Reisebrev fra Amsterdam

I slutten av mars dro en gjeng med 60 studenter til Amsterdam i regi av Terra Forma, linjeforeningen for landskapsarkitekter og landskapsingeniører ved NMBU.

Foto: Ylva Steg Eriksen Amsterdam

Med Terra Forma på studietur til Amsterdam 

Dette var en tur av og for studentene, med motivasjon om faglig utvikling, nye perspektiver og ikke minst å knytte sosiale bånd på tvers av årskull og studieretning. Reisekomitéen sørget for et nøye planlagt program, med blant annet byvandringer, parkbesøk og omvisninger av lokale landskapsarkitekter. 

En tur med mange høydepunkter

Første dag besøkte vi både Vondelpark og Beatrixpark. Førstnevnte var en langstrakt skala. Her la vi spesielt godt merke til ett element: Carve sin prisvinnende skulptur designet for lek. Etter lunsj møtte vi Ton Muller og Ruben van de Giessen; to nederlandske landskapsarkitekter som tok oss med på omvisning i sine prosjekter i bydelen Zuidas. Vi fikk se spennende løsninger i takhager, bioswales og grønne byrom. Her besøkte vi også The Valley; et spektakulært og dramatisk bygg bestående av tre tårn på 67, 81 og 100 meter. Vi tok trappen opp imellom de tre tårnene, og i 4. etasje fant vi et grønt uterom med imponerende utsikt. Vi fikk innsikt i hvordan de jobber med økt biodiversitet, utforming av grønnstruktur i ulik skala og de overordnede byplanleggingsstrategiene for dette utviklingsområdet i Amsterdam. 

Dag to vandret vi fra Jordaan til Westerpark; et tidligere industriområde omgjort til park. Her var gamle elementer bevart og tilgjengeliggjort, noe som skapte gode uterom. Vi fikk også betraktet kirsebærtrær og Kamelia i full blomst. Etter lunsj var det tid for omvisning på arkitekturmuseet ‘Het Schip’. Omvisningen ha oss et historisk innblikk i arkitektur og byplanlegging basert på ideologier om sosial boligbygging, med blant annet arbeidernes rett til skjønne omgivelser som et av mange fokusområder. På kvelden samlet vi oss alle 60 til en sosial tur med kanalbåt gjennom Amsterdam. Dette ble for mange ett av høydepunktene på turen. 

Den tredje dagen gikk turen til tulipanparken Keukenhof. Kanskje ikke en ideell aktivitet for en regnværsdag i mars, men likevel ble mange imponert over denne storslagne parken. Vi fikk se alt fra landskapsstil til symmetriske parterrer og barokkinspirerte akser, til moderne, slyngende blomsterbed. Det kanskje mest imponerende med Keukenhof var det høye skjøtselsnivået parken holdt. 

Alt i alt var dette en inspirerende studietur med mengder av faglig påfyll og sosiale aktiviteter. Terra Forma håper å gjenta suksessen og satser på studietur også dette skoleåret.

Turdeltakerne

Takk for turen! Og spesielt takk til komitéen for all planlegging og gjennomføring; Anne Lysvåg, Camila Reppesgård, Espen Aas, Oscar Kvitberg, Hanne Siri Skjerveggen, Lars Hovland, Louise Antonsen Rognsvåg og Ylva Steg Eriksen. 

Flere bilder her