Bybanens byggetrinn 4
Prosjektet omfatter en ny linje i Bybanen, ryggraden i Bergens offentlige transportsystem. Den nye linjen går fra Bergen sentrum til Bergen vest. En c ..
25.08.2023 | MV
I mars i år dro vi i GK4 landskapsarkitektur fra AHO spente ned til Paris for å oppleve Paris sine særegne parker.
Onsdag 8. mars startet vi i Parc de la Villette av Bernhard Tschumi, med en post-modernistisk tolkning av parkbegrepet. Vi utforsket parkens utradisjonelle system bestående av punktgrid, linjer og flater. Vi hadde spesielt fokus på punktgridets markante røde paviljonger organisert som punkter på et rutenett og dets dynamikk med flatene som er beplantning og asfaltering, og linjene som er veiene. I tillegg brukte flere av oss god tid inne i Bambus-hagen av Alexandre Chemetoff på å skissere, fotografere og oppleve den særegne romligheten skapt av de høye betongveggene og den fyldige og dynamiske bambusen.
Videre gikk vi til Parc des Buttes Chaumont av Jean Charles Adolphe Alphand hvor vi merket oss parkens dramatiske og menneskeskapte høyder, og den eksotiske vegetasjonen. Deretter avsluttet vi dagen i den mindre parken Jardin Rosa Luxemburg av In Situ-Paysages et Urbanisme, en park tilknyttet Hall Pajol, hvor du finner et ungdomshostel, bibliotek, og yrende liv med restauranter og kafeer. I stil med tomtens fortid som et industrielt varehus, er parken delvis dekket av et tak med et industrielt preg.
Torsdag dro vi alle spente med toget til Versailles hvor vi ble møtt av Lauri Mikkola og Françoise Crémel, universitetslektor ved École Nationale Supérieure de Paysage, som viste oss rundt i Versailles kjøkkenhage og de tettliggende lokalene til skolen. Videre fulgte Antoine Jacobsohn, direktør med ansvar for Versailles kjøkkenhage, oss videre i kjøkkenhagen og ut av kjøkkenhagens porter til en av Versailles grottoer. Senere møtte vi opp med Rainer Stange som viste oss rundt i Versailles uteområder og parkanlegg, og fortalte oss om alt fra de mindre rommene og hagene til de store aksene med vannflater som endte i himmelen. Vi spaserte langs de brede aksene omringet av gamle alleer, undersøkte himmeltrappene, beundret den lagdelte utsikten og tenkte på det harde arbeidet som ble lagt ned for å legge til rette for festlighetene som en gang tok plass der.
Da kvelden nærmet seg dro vi samlet videre til restauranten, Le Bouillon Chartier ved Montmartre. Vi koste oss med fransk mat og de freidige servitørene, som ble en god avslutning for en lang og lærerik dag.
På fredag 10. mars dro vi ut i uværet, men ble møtt av stengte porter når vi kom til flere av parkene, men vi gikk videre og kom omsider fram til hagen til Musée du Quai Branly, av Gilles Clément. Vi gjorde oss oppmerksomme på den høye glassveggen som inngjerder både museet og parken, og som skjermer for den trafikkerte bilveien, men som fortsatt opprettholder trærnes kontinuitet på begge sider av veggen og bidrar til opplevelsen av det hele som en øy av frodige vekster inne i Paris. Hagen mestret det at den er en integrert del av det etnologiske museet, men at den også fungerte i seg selv som en selvstendig park.
Noen av oss ble igjen i Paris et par dager, og flere av oss fikk se parker som vi ikke hadde rukket ellers. Mange tok turen innom Parc André Citroën, med sine intime og sanselige rom, og sine større, åpne rom og akser. Flere av oss fikk også oppleve de mer urbane byrommene og gatene, som Place de la Bastille, i ekte Paris-ånd, til demonstrasjoner.
Studieturen ble for oss alle en fin mulighet til å kunne se parker og byrom i den unike konteksten av Paris, og å kunne virkelig se med sine egne øyne og skape sine egne opplevelser og inntrykk av parkene og byrommenes romligheter og mangfold. Og ikke minst, kunne som en klasse med studenter og lærere ha en fellestur for å lære og ha nye opplevelser sammen.
Tekst Rebecca Dokk Husveg
NLA ga reisestøtte til turen.