Ba Stortinget gjøre mer mot nedbygging av natur

Foran en fulltallig energi- og miljøkomité ba president i NLA, Birgitte Hellstrøm, Stortinget om å få regjeringen til å utrede hvilke system- og regelendringer som kan redusere forbruket av areal og bedre ta vare på natur.

Foto: Birgitte Hellstrøm på høring i Stortinget, mellom Daniel Siraj, OBOS, og idar Fiskum, Norsk Eiendom, foto Line Oma stortingshøring

Må ta ledelse for å lage et bedre system

Dette kan være arealnøytralitet som prinsipp i plan- og bygningsloven, skatt på forbruk av areal, overføre mer ansvar for naturregnskap, arealplanlegging og –forvaltning til fylkeskommunalt nivå eller andre reguleringer som vil insentivere utvikling av allerede grå arealer. Økt satsing på forpliktende avtaler mellom kommuner, fylkeskommuner og staten om areal og transportutvikling i by- og bygder kan også bidra, gjennom by- og bygdevekstavtalene. 

- Dette ligger i ryggmargen til oss landskapsarkitekter. Vi gjør alle litt. Vi bruker daglig vår kompetanse til å se etter løsninger i klima-, natur- og energikrisen. Dere i energi- og miljøkomiteen har mulighet til å gjøre mer enn litt: Dere kan ta ledelse for å lage et bedre system. Dere kan bruke ny informasjon og oversikt til å få reelle endringer i systemet. Få på plass nye kjøreregler. Sånn at vi faktisk stopper overforbruk og nedbygging av natur, sa president Birgitte Hellstrøm til komiteen.

Det var i anledning Stortingets og komiteens behandling av statsbudsjettet at NLA deltok i stortingshøring. President Birgitte Hellstrøm fikk tre minutter til å legge fram foreningens synspunkt og forslag. Flere representanter merket seg innlegget og kom med oppfølgingsspørsmål til presidenten. 
Les hele innspillet fra Birgitte til energi- og miljøkomiteen.

UFF

«UFF-modellen» for mer bærekraftig arealbruk 

NLA ba komiteen lytte til Klimautvalgets anbefalinger for klimapolitikken mot 2050, ikke minst «UFF-modellen» for hvordan vi bør tenke om arealbruk. Første steg i den modellen er at vi bør unngå nedbygging av arealer med natur, og at vi som hovedregel bør bygge på arealer som allerede er i bruk til infrastruktur, bebyggelse, energi, næringsliv gjennom transformasjon og fortetting. Dersom det ikke er mulig å unngå, må nedbygging av arealer og natur begrenses så langt det er mulig og legges til arealer med lite karbonlager. Store mengder karbon er lagret i jorda, spesielt på våre breddegrader. Siste utvei bør være å kompensere for nedbygging ved å restaurere natur et annet område.

Arkitekturpolitisk nettverk deltok i høring i kommunal- og forvaltningskomiteen

NLA tok også initiativ til at arkitekturorganisasjonene som samarbeider i Arkitekturpolitisk nettverk (NLA, NAL, NIL, AIN og AFAG) deltok i høring i kommunal- og forvaltningskomiteen i anledning statsbudsjettet. Kari Bucher, generalsekretær i NAL, representerte nettverket, og argumenterte for at det er behov for mer plan- og arkitekturfaglig kompetanse i kommunene.

Norske kommuner står overfor store utfordringer knyttet til arealbruk, transformasjon av bygningsmasse og klimasikringstiltak. De fleste kommuner mangler imidlertid nødvendig arkitektfaglig kompetanse, noe som skaper et betydelig samfunnsproblem. Manglende kompetanse fører til vanskeligheter med å håndtere lovpålagte oppgaver innen plan- og byggesaksbehandling, samt med å oppfylle nasjonale forventninger til kommunal planlegging. For å møte disse utfordringene må regjeringen iverksette tiltak for å styrke arkitektur- og plankompetansen i kommunene. 

NLA har avgitt flere høringsuttalelser

NLA har uttrykt skepsis til Klima- og miljødepartementets offentlige høring av NOU 2024:10 Ny motorferdsellov, hvor det foreslås at traséer for ferdsel i utmark, med blant annet snøskuter og ATV, skal vedtas gjennom en reguleringsplan i henhold til plan- og bygningsloven. Forslaget er i så måte i selskap med blant annet vedtak om vind- og solkraftanlegg som også foreslås flyttet over til plan- og bygningsloven. Noe av skepsisen til dette forslaget med å gi kommunen ytterligere innflytelse over sårbare naturområder bunnet blant annet i den bit-for-bit nedbyggingen av natur en ser i mange kommuner og at mange kommuner mangler nødvendig plankompetanse. 
Les høringsinnspillet fra NLA til ny motorferdsellov.

NLA har også, gjennom innspill fra flere lokalavdelinger, gitt innspill til en mulig ny stortingsmelding om bærekraftsarbeidet i Norge. Her er det mye godt innhold som det er verdt å se på.
Innspillet til Stortingsmelding om bærekraftsarbeidet i Norge.