«Fjordbygeneral» Stein Kolstø æresmedlem i NLA

Stein Kolstø takket nylig ja til æresmedlemskap i NLA, Norske landskapsarkitekters forening. Han ble utnevnt for sitt enorme arbeid med å transformere hovedstaden og Oslo sjøfront.

Foto: Mona Vestli, NLA Overrekkelse æresdiplom

Stein Kolstø hedres for sitt langvarige arbeid for gode offentlige byrom i hovedstadens møte med fjorden

Stein Kolstø har som leder av Fjordbyenheten i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune hatt en av de vesentlige rollene i arbeidet med å transformere Oslo og utvikle hovedstadens 9 kilometer lange havnefront.

Kolstø er Oslos «Fjordbygeneral» og fortjener heder fra hele plan- og arkitekturmiljøet for arbeidet med Fjordbyen, fra den spede start på midten av 1990-tallet til i dag. Kolstø er en rollemodell for hvordan sterke og visjonære fagpersoner kan arbeide i forvaltningen - og å få til menneskevennlige, offentlige byrom.

Fjordbyenhetens arbeid har lagt grunnlaget for noen av de mest besøkte gatene, promenadene, plassene og bryggekantene vi har i Norge i dag, og satt en høy standard for transformasjon av byen i møtet med vannet.

IMG_5941   IMG_5946

 - En ære og en glede å overrekke diplomet med æresmedlemskap til Stein Kolstø, sier Line Oma, generalsekretær i Norske landskapsarkitekters forening til landskapsarkitektur.no

Fra Oslos bakside til Oslos ansikt utad

Oslos sjøfront har forvandlet seg fra å være Oslos bakside mot vannet med trafikk- og havnevirksomhet, til å bli byens ansikt utad. Her finner vi sju allmenninger, en sammenhengende 9 km promenade, gater og byrom som løfter vannets rolle i byen - og dermed også inviterer folk til å nyte og ta i bruk vannflaten midt i sentrum av hovedstaden. 

Rådhusplassen - fra motorvei til bilfri plass

Alt som skjer fra Grønnlikaia til Frognerkilen er i tråd med en langsiktig strategi for Fjordbyen. Det pågår stadig nyetableringer og utbygginger som bidrar til nyskapende faglig utvikling for arkitekturstanden. Det er også verdt å nevne at Stein Kolstø, før arbeidet med Fjordbyen tok til, jobbet med å gjøre Rådhusplassen om fra motorvei til en bilfri plass. 

I 2017 ga Kolstø m. fl. ut bok med tittelen «Oslo i vekst og endring». Han har skrevet mange artikler og innlegg om byutviklingen i Oslo og Fjordbyen, og bidrar i så måte til en aktiv formidling av temaet. I tillegg gjør Kolstø mange formidlingsoppdrag med byvandringer og foredrag, der både Norges kommuner og internasjonale gjester har kommet for å høre om prosessen og lære av Oslos erfaringer.


IMG_5949     IMG_5951

Diplom og blomster ble overrakt av generalsekretær i Norske landskapsarkitekters forening, Line Oma, under et internt arrangement hos Plan- og bygningsetaten i Oslo tirsdag. Foto Mona Vestli, NLA


For første gang går NLAs æresmedlemskap til en person som ikke er landskapsarkitekt. Forslaget ble vedtatt på NLAs årsmøte i april. Fra vedtektene: Til æresmedlemmer kan inviteres personer som har gjort seg fortjent til å bli hedret av NLA.

Les også «Oppdrag: Å lage en fjordby» og se før- og nå-bilder av Oslo havn!