Bybanens byggetrinn 4
Prosjektet omfatter en ny linje i Bybanen, ryggraden i Bergens offentlige transportsystem. Den nye linjen går fra Bergen sentrum til Bergen vest. En c ..
Norske landskapsarkitekters forening (NLA) fyller 100 år i 2029, og det feirer vi med å arrangere europeisk IFLA konferanse og General Assembly i Oslo.
- Dette blir en helt storslått feiring av landskapsarkitekturen. NLA har en lang historie som organisasjon. Vi var tidlig ute med å samle kreftene for fagets beste. Det blir utrolig gøy å feire 100 årsjubileum sammen med våre europeiske landskapsarkitektvenner. Vi har mye å vise fram i Norge, og vi gleder oss til å forberede arrangementet sammen med medlemmene, sier president i NLA, Birgitte Hellstrøm.
Det var internasjonal delegat i NLA, Kathrine Strøm, som deltok på IFLA Europa General Assembly i Budapest 19. og 20. oktober i år for å legge fram søknad om å arrangere IFLA Europa i Oslo i 2029. At NLA, med stort engasjement fra hele foreningen og hundrevis av frivillige, klarte å arrangere et så vellykket IFLA World i Oslo i 2019, var en viktig grunn til at IFLA i år enstemmig gikk inn for ny konferanse og GA i Norge.
IFLA Europa er ikke et like stort arrangement som IFLA World (som NLA arrangerte i 2019), men det vil likevel bli en storslått konferanse og feiring av NLAs 100-årsjubileum og IFLA Europas 40-årsjubileum.
IFLA Europa er et samarbeid mellom NLA og 33 andre medlemsorganisasjoner for landskapsarkitekter i Europa. Dette er et nettverk av 20.000 landskapsarkitekter. Mange møter de samme utfordringene som norske landskapsarkitekter, og målet er å gå sammen om bruke vår kompetanse til å skape enda bedre muligheter for grønne løsninger for framtida.
Foreløpig forslag til tema er «The New Political Landscape: the blue and the green and the city in between”, basert på et gammelt slagord for utvikling av Oslo. Målet er europeisk samarbeid og inspirasjon for å påvirke rammebetingelsene for god landskapsarkitektur, klima- og miljøvennlige løsninger og -omstilling.
Oslo har endret seg mye de siste tiårene. Dette er et resultat av politikk og strategier laget vel 30 år tilbake i tid. Siden den gang har Fjordbyen vokst fram, vi har åpnet bekker og tilrettelagt elveløp, naturen flytter mer og mer inn i den urbane byen og politikken har bestemt at marka er hellig og at byvekst skal skje mellom marka og fjorden. Landskapsarkitekter og andre fagfolk har vært med å tegne visjonene og planene for den byen som nå vokser fram.
- Fortsatt er det mye uforløst og vi er ikke ferdige. Tvert imot skal landskapsarkitektene ta enda mer plass med sin fagkompetanse og sine løsninger, og dette temaet gir oss også mål å jobbe fram mot, sier internasjonal delegat i NLA, Kathrine Strøm.
Ved siden av å vise fram Oslo og bruke Oslo som eksempel, er også tanken at de andre europeiske landene skal vise hva de har fått til med politisk påvirkning av rammebetingelsene for god stedsutvikling, og at landene skal inspirere og lære av hverandre.
- Jeg tror vi har mye å lære som forening, som faggruppe og som samfunnsborgere, sier Strøm.
- Dette blir et stort boost for foreningen og vil betyr involvering av hele foreningen, utdanningsinstitusjonene, samarbeidsorganisasjoner, kontorer, sponsorer, grøntanleggsbransjen, offentlig forvaltning og klima- og miljøbransjen, sier generalsekretær i NLA, Line Oma.