Bybanens byggetrinn 4
Prosjektet omfatter en ny linje i Bybanen, ryggraden i Bergens offentlige transportsystem. Den nye linjen går fra Bergen sentrum til Bergen vest. En c ..
19 nominerte prosjekter var oppe til juryens vurdering i år. Det var særdeles høyt nivå og stort spenn i prosjektene, både i tematikk, omfang og geografi. Vi tok en prat med juryleder Erik Munkebye om arbeidet og prosessen videre.
Foruten parker og byrom i veldig varierende størrelse og omfang, var det mange prosjekter som gikk på naturrestaurering, rehabilitering og klimatilpasning. Det virker som om landskapsarkitektene tar vår tids utfordringer på alvor.
Var det vanskelig jobb for juryen?
- Heller enn vanskelig vil jeg si det er spennende. Det er et privilegium å få innsikt i alle disse prosjektene. Som tidligere år så er det mange prosjekter som kunne vunnet og vi bruker tid på å diskutere hvordan noen prosjekter skiller seg ut og kan trekkes fram som vinner, sier Erik Munkebye, juryleder for inneværende periode.
Hva tenker juryen når dere får listen over nominerte? Hvordan går dere fram?
- Det er interessant å se hvilke prosjekter forskjellige kontorer ønsker å sende inn. Vi kjenner jo til en del prosjekter og har noen forventninger, og så er det gøy å bli kjent med god landskapsarkitektur man ikke har vært oppmerksom på.
Først forsøker vi å bli kjent med alle prosjektene før vi møtes og deretter går vi sammen gjennom alt innsendt materiale, men mest tid bruker vi når vi skal skille ut de aller beste.
Var det uenighet/mye diskusjon innad i juryen?
- Nei, vi er oftest ganske samstemte. Mye av samtalen er en utdyping av hvilke kvaliteter forskjellige jurymedlemmer synes bør vektlegges. Vi kan kanskje si det er mye diskusjon, men lite uenighet?
Noe som skilte seg ut?
- For egen del likte jeg veldig godt at det var stort spenn både i skala, områder og tema. Vi hadde stort spenn i typen prosjekter.
Var det vanskelig å plukke ut finalister?
- Det går ganske greit å finne prosjekter som er blant de aktuelle som finalister, men for å lande beslutningen bruker vi en del tid. Det er viktig at vi kan forsvare hvorfor noen er med videre og da forsøker vi å sikre oss at vi har forstått de aktuelle prosjektene godt og søker gjerne opp ekstra informasjon.
Gleder du deg til utdelingen?
- Selvfølgelig gleder jeg meg! Det er viktig at vi landskapsarkitekter har noen felles møtesteder og programmet i år blir både spennende og viktig. Og så er det jo veldig gøy å få dele ut årets LA-pris!
Juryen har funnet fram til tre finalister - de offentliggjøres i neste nyhetsbrev 4. oktober.
Prisen deles ut under Landskapsarkitekturdagen 18. oktober i Arkitektenes hus, Oslo. Mer program kommer. Hold av datoen.
På dagtid den 18.10 har vi kurs med Fredrik Holth
Tidligere artikler på landskapsarkitektur.no:
Ny jury søker nye prosjekter til Landskapsarkitekturprisen