Bybanens byggetrinn 4
Prosjektet omfatter en ny linje i Bybanen, ryggraden i Bergens offentlige transportsystem. Den nye linjen går fra Bergen sentrum til Bergen vest. En c ..
Naturrestaurering seiler opp som et stort satsingsområde og vil i større og større grad bli et krav til private utbyggere. Hvem tar jobben? Delta på NLA-kurset «Naturrestaurering 2.0» og bli bedre skodd for arbeidet med naturrestaurering.
I den rykende ferske handlingsplanen for naturmangfold rettes søkelyset mot naturrestaurering som et viktig tiltak mot naturkrisen. Vi i NLA tar dette på alvor, og setter derfor opp enda et kurs for å gjøre dere enda bedre rustet i kampen for grønnere og blåere arealer!
Naturrestaurering er et eget mål i naturavtalen fra 2022. Halvannen uke etter at de la frem norsk handlingsplan for naturmangfold sier regjeringen at de «styrker arbeidet med å ta vare på norsk natur» og bevilger millioner til naturrestaurering i statsbudsjettet for 2025.
Økologiekspertene Jonathan Colman og Jørn Olav Løkken fra Naturrestaurering AS er tilbake for dele enda mer av sin kunnskap om naturrestaurering. Denne gangen skal vi se nærmere på hvordan vi kan tilrettelegge for naturrestaurering gjennom blomsterenger, regnbed og bekkeåpninger. Vi skal også en tur "under kaia", for å få et innblikk i hvordan vi kan planlegge og tilrettelegge for gode akvatiske habitater.
Kurset gir også kunnskap om hvordan vi kan sikre rett plante på rett plass i en naturrestaurering, noen viktige huskeregler med tanke på stedegenhet og ikke minst; hvordan vi planlegger også for de andre artene som er viktige i et velfungerende økosystem, som insekter, amfibier, fisk med mer.
Kurset er beregnet på landskapsarkitekter, anleggsgartnere, entreprenører og andre som planlegger eller prosjekterer uterom, men passer for alle som er interessert i tematikken og har lyst til å lære mer. Jobber du i kommune, fylkeskommune eller annen offentlig forvaltning vil naturrestaurering bli viktig i tiden fremover. Dette kurset er et godt utgangspunkt for å bygge nødvendig kompetanse på området.
Naturrestaurering 2.0 bygger videre på naturrestaureringskurset vi hadde høsten 2023. Det er derimot ikke en forutsetning at man har hatt det første kurset for å delta på versjon 2.0.
Kurset er tilgjengelig gjennom både fysisk og digital deltakelse!
Til påmeldingen (checkin)
Jørn Olav Løkken
Doktorgrad i økologi fra NTNU med spesialisering i vegetasjonsøkologi. Som miljørådgiver hos Naturrestaurering AS jobber Jørn Olav med kartlegging av natur (Naturtyper (NiN) og artskartlegging), konsekvensutredning, miljøsertifisering (BREEAM-NOR) og økologisk rådgivning. Han har god teoretisk og praktisk erfaring med økologiske tiltak, både i urbane miljøer og over tid som følge av endringer i klima og annen bruk. Han har et stort engasjement for natur og artsmangfold, viktigheten av restnatur samt kartlegging og bekjempelse av fremmede arter. Jørn Olav bidrar til løsninger som ivaretar hensyn til naturmangfold og klima, og menneskelige behov.
Jonathan Colman
Dr. Scient fra UiO og var med å grunnlegge Naturrestaurering AS i 2009. I tillegg til å være seniorrådgiver og prosjektleder i selskapet er han Seniorforsker ved Biologisk institutt ved Universitetet i Oslo og Førsteamanuensis ved Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning (MINA) på NMBU.
Han har 30 års erfaring som prosjektleder for en rekke forsknings- og utredningsprosjekter og bred erfaring fra forskning, undervisning, konsekvensutredninger og utarbeiding av fagrapporter og vitenskapelige publikasjoner i forbindelse med biologisk mangfold, økologiske interaksjoner, naturrestaurering og utbygninger. Han har bidratt som økolog i over 200 BREEAM-NOR prosjekter og er en aktiv rådgiver innenfor blå-grønne løsninger i urbane miljøer, både på land og i vann.
Program for dagen:
08.45-09.00: Kaffe, te og lett møteservering
09.00-09.05: Velkommen og vel møtt
Del 1: På land
09.05-09.45: Hvilken plante hvor? – Planteveileder og stedegenhet
- Basert på arbeidet med planteveileder/plantepalett fra Lilleakerbyen
- Viktige momenter for å sikre stedegenhet
09.45-09.55: Prosjektering av revegetering i prosjektet Bergen Bystrand og ny Lungegårdspark (Pål Dixon Sandberg, White Arkitekter)
10.05-10.50: Re-vegetering – med blomstereng som praktisk eksempel
- Re-vegeteringsmeoder brukt i restaureringsprosjekter
- Donorlokaliteter
- Jord
- Oppfølging
- Regional variasjon i blomsterenger
11.00-12.00: Planlegge landskap for insekter og andre mobile arter
- Trusler mot insektsmangfoldet knyttet til utviklingsprosjekter og urbant landskap
- Hvordan kan man tilrettelegge for høyere diversitet av insekter i slike prosjekter
- Landskapsøkologisk sammenheng – «tenke økologi på et større nivå»
12.00-13.00: Lunsj
Del 2: i Vann
13.00-13.50: Bekkeåpning og regnbed
- Hva må man tenke på ved bekkeåpning
- Tilrettelegging langs vassdrag
- Vegetasjonstyper i skjæringspunkt mellom land og vann
- Gode løsninger i blå-struktur
14.00-14.50: Livet under kaia
- Hva skjuler seg under vann?
- Tiltak i marine miljøer og langs havkanten
14.50-15.00: Avslutning
Spørsmål: Fagrådgiver Kristine Nicolaisen, kristine.nicolaisen@landskapsarkitektur.no