Reisebrev fra Berlin av Terra Forma

Årets Studietur i regi av Terra Forma, linjeforeningen for landskapsarkitekt- og landskapsingeniør studenter ved NMBU gikk til Berlin. Programmet for turen var utarbeidet av og for studenter. I underkant av 60 studenter deltok på turen.

Foto: Rebecca Mathilde Eikaas Park am Gleisdreieck

Reiseveien – en del av turen

Med en plan om å komme oss til Berlin uten å ta fly, ble det buss fra Ås til Malmø og deretter nattog til Berlin. Vi våknet opp i Berlin, som vi sammen skulle oppdage de neste dagene. Denne gang gjennom landskapsbrillene. 

Opplevelser på rekke og rad 

Studieturkomiteen på åtte studenter, hadde nøye planlagt et program med byvandring, sykkeldag og guidede parkomvisninger av lokale gartnere og byplanlegger. Dagene var lagt opp slik at det var tilstrekkelig med fritid til å oppdage byen på egenhånd.

Første dagen i Berlin besøkte vi Volkspark Friedrichshain, den eldste folkeparken i Berlin, grunnlagt i 1848 for å gi den tett befolkede bydelen et pusterom. Parken bærer preg av andre verdenskrig, men Märchenbrunnen (eventyrsfontenen) står igjen med steinskulpturer av tyske eventyrkarakterer, laget for barns glede på 1910-tallet. Under krigen bygde nazistene flere militære anlegg i parken, inkludert to av Berlins fire flaktårn. Etter krigen havnet parken i den sovjetiske delen av Berlin, og DDR tok ansvaret for gjenoppbyggingen. De konstruerte to opphøyninger med restmaterialer fra bombede bunkere og bygninger, kjent som Schuttberge. Großer Bunkerberg er 78 meter høy og Kleiner Bunkerberg er 48 meter høy. Begge fjellene har over tid blitt tilvokst og fremstår nå som naturlige forhøyninger i landskapet. 


omvisning på Allmende Kontor, parseller på den tidligere flyplassen, Tempelhof
Omvisning på Allmende Kontor, parseller på den tidligere flyplassen, Tempelhof.

 
Andre dagen syklet vi til Tempelhof Park, en tidligere flyplass i hjertet av Berlin. Vi møtte Kerstin Stelmacher, byplanlegger i Berlin. Hun fortalte hvordan Tempelhof nå brukes som offentlig parkområde. Kerstin var også med i oppstarten av Allmende Kontor, et samfunnsinitiativ hvor lokalbefolkningen kan leie parseller for å dyrke grønnsaker, frukt og blomster i senter av den tidligere flyplassen. Prosjektet handler om mer enn urbant jordbruk; det handler om fellesskap og miljøbevissthet. Alle pallekarmene bygges av medlemmene selv, og de oppfordres til å bruke gjenbruksmaterialer. 


Prinzessinnengarten
 Gravlunden har store trær og er en stor kontrast til Berlins travle gater. 

Kan en gravplass være en park?

Vi syklet videre til Prinzessinnengarten, en gravlund med 35 aktive graver, prydplanter, urter og birøkt. Her driver de urbant landbruk på en uvanlig tomt. Gartnere ga oss en omvisning og fortalte at jorden har høy kvalitet og at parken har høyt biologisk mangfold. Barnefamilier og skoler kommer hit for å lære om planter og delta i hagearbeid midt i Berlin. Etter omvisningen spiste vi lunsj på kafeen i Prinzessinngarten. Her fikk vi servert mat dyrket fra hagen.   

Siste dagen tok vi beina fatt. Ruten gikk gjennom parker og landemerker som Spreebogen park og Brandenburger Tor. Vi stoppet opp ved Holocaust-minnesmerke og gikk deretter mot knutepunktet Potsdamer Platz. 

Holocuast-minnesmerke
Holocaust-minnesmerke: 2711 store betongblokker plassert i et strengt rutenett, et sted til ettertanke. 

 

Til slutt ankom vi Park am Gleisdreieck, et tidligere jernbaneområde som nå er en av Berlins mest populære parker. Parken vant den tyske landskapsarkitekturprisen i 2015. Her observerte vi skatere nyte et av byens største skateområder. Joggere, bordtennisspillere og yogaentusiaster bruker også denne parken. Her fikk vi svinge oss i husker og løpe barbeint på plenen (foto øverst). 

Vi takker for Berlin-turen og håper at studieturer med Terra Forma blir en årlig tradisjon. Med vennlig hilsen komiteen: Dagny Lein Værnes, Dorthe Sverdrup-Thygeson, Espen Aas, Ingeborg Lillelien, Johanne Yri Stokke, Sara Engelstad, Marcus Liam McKelvey og Rebecca Mathilde Eikaas


Studentene på sykkel gjennom Tempelhof Park i Berlin. Tidligere flyplass.
På sykkel gjennom Tempelhof Park i Berlin, tidligere flyplass. 
 

Tekst og foto: Rebecca Mathilde Eikaas