Satte arkitektur og landskapsarkitektur på agendaen på Arendalsuka

Det var en lydhør byråd som deltok på Arkitekturformiddag i en fullsatt bystyresal under Arendalsuka. Nå har NLA invitert byråd Vea til dialogmøte om brannoppstillingsplasser.

Foto: Line Oma Unknown-1

 Hvordan få til gode uteområder i nye boligprosjekter

- Jeg fikk akkurat høre at brannoppstillingsplasser er til hinder for gode uteområder i nye boligprosjekter. Det må vi se nærmere på, sa Oslos miljø- og samferdselsbyråd, Marit Kristine Vea (V).

I debatten stilte hun sammen med Eivind Trædal (MDG), Siri Gåsemyr Staalesen (AP), Arve Juritzen (H), Vanja Grut (Arendal Ap) og Pil Høyer Thielst som er leder for den danske ekspertgruppen som lager ny, dansk arkitekturpolitikk.

Naturen kan bli en «game changer»

Arkitekturorganisasjonene NLA, NAL, NIL, Arkitektbedriftene i Norge og AFAG, i samarbeid med MAD arkitekter, inviterte til en debatt om hvordan vi bygger Norge, og om vi kan være stolte av dagens arkitektur. Vi bygger lokalsykehus på jorder, enorme bilbaserte handelsparker som utraderer natur og byliv, betong- og asfaltbyer, klossete næringsbygg uten arkitektonisk kvalitet. Vil det vi bygger i dag være noe framtida er stolt av? Norge er gode på infrastruktur, men glemmer vi arkitekturen?

- Vårt syn på naturen kan bli en game changer. Nå etablerer naturen seg som noe som kan endre måten vi tenker på i politikken og i arealbruken vår. Vi må kunne bruke penger på å ivareta og reetablere natur i byggeprosjekter i byene våre, blant annet for å kunne håndtere klimaendringene som kommer. Natur kan bli en inngang til å bygge mer menneskevennlig, sa Vea som også lovet å begynne å tenke på arkitektur.

Se hele programmet og stream av arrangementet her. Flere hundre har allerede sett arrangementet digitalt.

Livlig panelsamtale

Ellers bar debatten preg av en moderator (Erling Dokk Holm) i storform og kjekling mellom bystyrerepresentanter i Oslo bystyre. Eivind Trædal var opptatt av at behovet for flere boliger fører til at Oslo nå står i fare for å regulere bilbaserte boligområder der det ikke finnes god kollektivdekning, og Arve Juritzen (H) presterte å si at det etablerte markedet ikke alltid kan bestemme eller være ledende på arkitektur, hvorpå Dokk Holm svarte at Høyres representant snakker som en avantgarde sosialist. Siri Gåsemyr Staalesen (AP) fortalte at regjeringen jobber med arkitekturpolitikken, men det er fortsatt uklart om de har en ny Åse Kleveland i ermet.

- Det som er vanskelig når vi lager reguleringer til for eksempel boliger, er å oppnå det vi vil med reguleringen. I ett tilfelle stilte vi krav til grønt tak. Resultatet ble plastikkgrønt oppå taket, sa en fortvilet Vanja Grut i Arendal Arbeiderparti.

- Arkitekter må brukes til å skrive krav og reguleringer, sa den danske eksperten Pil Høyer Thielst, og oppfordret til å alltid bygge arkitektur som vi gråter den dag den brenner ned.

Bevisstgjøring er aldri feil 

Erling Dokk Holm innledet hele arrangementet med å stadfeste at vi bygger mye dårlig. Byarkitektene kan gjøre en stor forskjell. Stian Skorgen Scheide (H), ordfører i Ulstein kommune, viste hva en kunne få til ved å investere i Ulstein Arena, Geir Brendeland, professor i arkitektur ved NTNU, oppfordret til å tenke større, MAD Arkitekter ledet en debatt som bunnet ut i en bevisstgjøring om hvordan vi bestiller arkitektur og hva det kan bety for resultatet. Rasmus Reinvang, direktør i OMA, var stødig konferansier gjennom programmet.

NLA på Arendalsuka

I tillegg til arrangementet NLA arrangerte sammen med de andre arkitekturorganisasjonene, deltok NLAs president Birgitte Hellstrøm og generalsekretær Line Oma på en rekke andre arrangementer:

  • - Bør staten styre mer av naturpolitikken?
  • - Naturmangfold og grønt industrieventyr – uforenlige motsetninger?
  • - Effektive reguleringsprosesser og gylne muligheter; Bedre og raskere planprosesser
  • - Hjelp, vi er på vei mot kraftunderskudd! Hva betyr det for verdiskaping, strømpriser og klima?
  • - Grønt industriløft: Gull, grønne skoger og levende lokalsamfunn – kan vi få alt?
  • - Må byggebransjen på rehab?​ Vi snur verdens mest klimavennlige byggestein​
  • - Hvordan skal vi utvikle bygd og by når naturen må bevares?
  • - Får bomring og gratis kollektivtransport oss til å parkere bilen?
  • - Mobilitet til lunsj: Hvordan endre bil-adferd for å nå nullvekstmålet?
  • - Perspektivmeldingen 2024 - Krevende tider for kommunene
  • - Grønn byvandring
Unknown-2
NLAs president Birgitte Hellstrøm framsnakker landskapsarkitektur med politiker Eivind Trædal (MDG). Foto Line Oma.