SLA Norge designer ny bydel i München

SLA Norge står bak design av både helhetsplan og landskap i ett av Münchens største og strategisk viktige byutviklingsprosjekter – «Sugar Valley» på 47 000 m2.

Foto: SLA SLA Suger Valley Green Axis

Transformasjon av gammelt industriområde

Når et gammelt industriområde skal transformeres til et nytt, blandet og naturbasert byområde i ett av Münchens største og mest ambisiøse byutviklingsprosjekter, er det norske landskapsarkitekter i SLA Norge som har tegnet helhetsplan og skal designe alle byrom, gater og parker. 

Sugar Valley er et av Münchens største byutviklingsprosjekter med en erklært visjon om å skape "framtidens byområde" og samtidig et av Tysklands mest bærekraftige områder – blant annet ved at gjøre byområdet 100 % CO2-neutralt, forteller assosiert partner og prosjektansvarlig i SLA, landskapsarkitekt MNLA Franziska Meisel. 

«I Sugar Valley integrerer vi bygninger, infrastruktur, regnvannshåndtering, mikroklima og uterom i en stor samlet helhetsplan. Ved å transformere et tidligere industriområde og gjenbruke de eksisterende strukturene, samtidig som vi anlegger et stort, bilfritt bygulv får bydelen en helt ny identitet. Samtidig bevarer vi kvaliteter fra områdets industriarv, hvilket vil gjøre Sugar Valley til et helt eget sted» sier assosiert partner og prosjektansvarlig i SLA, Franziska Meisel.

Sugar Valley-området omfatter blant annet Siemens tidligere fabrikker, og utgjør et 47 daa stort industriområde i det sydvestlige München. Elleve bygninger transformeres for å tilrettelegge for variert bruk – fra arbeid til bolig, fra shopping til gastronomi til fritidsaktiviteter og arrangementssteder med til sammen 150.000m2 bruksareal og 3 høyhus på 80m. Når bydelen står ferdig skal den etter planen inneholde over 20 000 m2 grønne og offentlig tilgjengelige uterom, herunder en 400 m lang blågrønn naturakse som følger de tidligere fabrikkenes hovedferdelsåre. 

SLA Suger Valley Masterplan

Nettopp byroms- og naturdesignet har vært sentralt arbeidet med planen, fordi det skal drive bynaturens viktige økosystemtjenester: 

«Bynaturen i Sugar Valley er designet med utgangspunkt i Münchens omkringliggende dalfører og Alpene, hvilket sikrer at prosjektet understøtter en positiv utvikling for det lokale artsmangfoldet. Ved å plassere bygninger, byrom, grønne parkområder og trær på en optimal måte i forhold til hverandre, skaper vi et naturlig mikroklima som absorberer, renser og leder bort regnvann under styrtregn, skjermer mot den kalde vinden om vinteren og minimerer de urbane varmeøyene når sommerens hetebølger rammer – et problem som bare blir større og større i Syd-Tyskland. Videre skaper Sugar Valleys landskap og byrom også optimale rammer for et variert og aktivt byliv med uformelle møteplasser, prioriterte gang- og sykkelstier, uteservering og en stor mathall for lokale varer og produsenter» sier assosiert partner og prosjektansvarlig, Franziska Meisel. 

Franziska Meisel
Franziska Meisel er assosiert partner i SLA Norge og prosjektansvarlig for Sugar Valley - og ett av våre nyeste medlemmer i NLA.

Den tyske eiendomsutvikleren Salvis står bak Sugar Valley-prosjektet. SLA har arbeidet på prosjektet siden 2019 som byplanlegger og naturbasert designer. SLA er også kjent for allmenningene i Bjørvika, Det Nye Regjeringskvartalet, Vikingtidsmuseet, VIA Vika og Sommerro.

Kilde: pressemelding fra SLA