Fru Kroghs brygge, Tjuvholmen
Oslofjorden og dens arter sliter - hva kan vi gjøre for å hjelpe urbane vannlandskap?. “Vannskapsarkitekt” Elin T. Sørensen holder lynkurs om villgjøring av urbane sjøområder og hvordan planlegge på lag med den marine naturen. Begrensede billetter!
Torsdag 22. mai kommer Elin T. Sørensen på en sjelden Norges-visitt for å holde kurs med NLA i vannkanten ved Ormsundet på Bekkelaget.
Elin er kalt Norges første vannskapsarkitekt. Med sin doktorgrad fra LANDSAM på NMBU har hun skapt en ny faggren: marin landskapsarkitektur. I tillegg har hun master i billedkunst fra KHiO, animasjon fra HiV, og er utdannet landskapsarkitekt ved NMBU. I 2021disputerte hun med doktoravhandlingen «Multispecies Neighbourhoods in Urban Sea Areas». Nå omarbeides dette arbeidet til læreboka «Designing Multispecies Neighbourhoods in Urban Bluescapes: Placemaking and Storytelling of the North» som publiseres på Routledge nå i 2025!
På oppdrag fra Miljødirektoratet har Elin, sammen med Eli Rinde fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) utgitt "Manual for villgjøring av urbane sjøområder". Manualen gir innsikt i praktiske fremgangsmåter og verktøy for å fremme marint liv i kystnære byer og tettsteder. Den er rettet mot alle faggrupper som er involvert i byutvikling, og har som mål å skape bevissthet om behovet for og potensialet til villgjøring i klimasmarte byer.
Kurset følger manualens fem steg for urban villgjøring som utøves i en syklus.
Første steg: Etablere en tverrfaglig og samskapende arbeidsgruppe
Neste skritt: Kartlegg villgjøringspotensialet
Tredje fase: Utred og velg naturbaserte løsninger på rett sted og i rett skala
Neste skritt: Lage naturbaserte løsninger som fremmer marint mangfold og flerartslige nabolag
Deretter: Overvåk og juster ved behov, og evaluer innsatsen i den tverrfaglige arbeidsgruppen
Kurset er praktisk innrettet, og legger opp til involvering av kursdeltakerne i alle ledd. Som deltaker på kurset får du selv prøve villgjøringmanualens ulike steg: team, kartleggingog planlegging/designmetoder, gjennom lyttevandring ledet av billedkunstner Yngvild Færøy, «skattejakt» i fjæra med feltlupe. Alt dette i nydelige omgivelser tilknyttet Oslo Fjordskole, rett ved Oslofjorden. Dette er med andre ord et kurs du ikke vil gå glipp av!
På grunn av kursets format, og at det baseres på å komme ut og kjenne fjærelandskapet på kroppen gjennom erfaringsbasert læring om hvem man faktisk planlegger for, så er dette kurset forbeholdt fysiske deltakere.
Påmeldingen er åpen! Meld deg på i dag!
Foto: Karin Beate Nøsterud/Oslo Fjordskole